Dzielenie indyka nadziewanego
Dzielenie indyka nadziewanego
Upieczonego indyka położyć na desce. Dzielenie indyka przeprowadzić w następujący sposób:

- Odciąć nogi, następnie uda, które pokroić na trzy kawałki.
- Odkroić skrzydełka z kawałkiem piersi.
- Pokroić nadziewane podgardle w poprzek w plastry.
- Odkrojone porcje mięsa trzymać w cieple (piekarnik).
- Piersi zdjąć z mostka piersiowego, następnie pokroić w skośne,
szerokie i dość cienkie plastry nie mieszając kolejności. - Cały grzbiet odciąć od części piersiowej specjalnymi nożycami do drobiu (sekatorem).
- Grzbiet obrócić i przerąbać w poprzek na kilka części.
Następnie pokrojone mięso indyka złożyć na półmisku w całości, a więc:
- Na dnie półmiska ułożyć pokrojony grzbiet,
na nim umieścić kości piersiowe, a na nich poukładać plastry piersi w kolejności krojenia. - Dołączyć do całości pokrojone podgardle, skrzydła i udka, ułożyć koło indyka,
nogi ułożyć koło indyka tak, aby tuszka miała wygląd foremny, skropić sosem z pieczenia,
przybrać zieloną pietruszką lub liśćmi sałaty.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]