Filet z kurczaka lub kury sauté
Oto przepis na dobrze przyrządzony filet z kurczaka lub z kury sauté.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka lub kury,
- 6-8 dkg tłuszczu,
- 2 dkg masła,
- 3-4 dkg mąki,
- sól, pieprz do smaku
Filet z kurczaka – przygotowanie:
- Piersi z kurczaka umyć, ściągnąć skórę, rozciąć piersi wzdłuż mostka,
razem z kością obojczykową, oddzielić mięso od kości żebrowych. - Filety oczyścić z błon i ścięgien, odciąć gruby koniec kości skrzydłowej,
rozbić mięso tłuczkiem zwilżonym wodą, albo rozbijać włożone do torebki foliowej,
nadając mu kształt wydłużonego liścia, posypać mąką z przyprawami. - Usmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z obu stron, potem dosmażyć na małym ogniu.
- Po usmażeniu zlać tłuszcz, dodać masło, roztopić.
- Podawać z frytkami, kalafiorem, fasolką szparagową, pomidorami lub mizerią.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]