Dania główneMięso - potrawyPRZEPISY

Filet z kurczaka lub kury sauté


Oto przepis na dobrze przyrządzony filet z kurczaka lub z kury sauté.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka lub kury,
  • 6-8 dkg tłuszczu,
  • 2 dkg masła,
  • 3-4 dkg mąki,
  • sól, pieprz do smaku

Filet z kurczaka – przygotowanie:

  1. Piersi z kurczaka umyć, ściągnąć skórę, rozciąć piersi wzdłuż mostka,
    razem z kością obojczykową, oddzielić mięso od kości żebrowych.
  2. Filety oczyścić z błon i ścięgien, odciąć gruby koniec kości skrzydłowej,
    rozbić mięso tłuczkiem zwilżonym wodą, albo rozbijać włożone do torebki foliowej,
    nadając mu kształt wydłużonego liścia, posypać mąką z przyprawami.
  3. Usmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z obu stron, potem dosmażyć na małym ogniu.
  4. Po usmażeniu zlać tłuszcz, dodać masło, roztopić.
  5. Podawać z frytkami, kalafiorem, fasolką szparagową, pomidorami lub mizerią.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x