Grzanki z mózgiem
Grzanki z mózgiem
mogą być samodzielną przekąską, lub dodatkiem do niektórych zup. Stanowią smaczne uzupełnienie naszego jadłospisu.
Składniki:
- ½ długiej bułki (kanapkowej),
- 4 dag masła lub margaryny,
- 3 dag tłuszczu,
- 2 dag tartej bułki,
- 30 dag mózgu,
- 5 dag cebuli,
- 3 dag sera tylżyckiego,
- 1 jajo,
- sól,
- pieprz,
- ocet,
- zielona pietruszka,
Przygotowanie:
- Przygotować grzanki, mózg namoczyć w wodzie, obrać z błony, włożyć do wrzącej, lekko zakwaszonej octem i osolonej wody.
- Gotować 2 minuty.
- Odcedzić, pokroić w kostkę, obrać cebulę, drobno posiekać, zasmażyć na jasnozłoty kolor na tłuszczu.
- Włożyć móżdżek, smażyć krótko, dodać jajo, wymieszać, dodać sól i pieprz.
- Nakładać na grzanki grubą warstwą.
- Posypać bułeczką i tartym serem.
- Grzanki z mózgiem włożyć do gorącego piekarnika na 10 minut.
- Podawać na półmisku jako przekąskę lub jako dodatek do czystych zup.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]