Grzanki z wątróbką
«Grzanki z wątróbką»
Fajna, smaczna przekąska:– doskonała na śniadanie, lub jako dodatek do czystej zupy. Wykorzystanie czerstwego pieczywa to Twoja oszczędność jedzenia. #NieMarnuj, #UzyjResztek, nie wyrzucaj jedzenia!
Składniki:
- ½ długiej bułki (kanapkowej),
- 4 dag masła lub margaryny,
- ¼ kg wątroby cielęcej
- 6 dag słoniny,
- 5 dag cebuli,
- 3 dag sera tylżyckiego,
- sól,
- pieprz,
- zielona pietruszka,
Przygotowanie:
- Wątróbkę opłukać, zdjąć błonkę, pokroić w cienkie plastry ze słoniną, dodać obraną cebulę pokrojoną w krążki.
- Włożyć do rondelka, dodać 2 – 3 łyżki wody, dusić 10 – 15 minut, stale skrapiając wodą, aby tłuszcz ze słoniny nie wytopił się.
- Posiekać wszystko na jednolitą masę, dodać sól i pieprz.
- Przygotować grzanki jak w przepisie na grzanki z szynką.
- Kłaść na kromki grubą warstwę masy.
- Po wierzchy posypać tartym serem, ułożyć na blasze, włożyć do gorącego piekarnika na 10 minut.
- Grzanki z wątróbką podawać gorące na półmisku przybranym zieleniną jako przekąskę.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
