Jagodzianki
Jagodzianki
Składniki:
zaczyn:
- 6 dag drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- ½ szklanki mleka,
- 1 łyżeczka mąki,
nadzienie:
- 30 dag czarnych jagód,
- 5 łyżek cukru,
ciasto:
- ½ kg mąki,
- 3 żółtka,
- 1 jajko,
- 15 dag cukru,
- cukier waniliowy,
- ½ szklanki mleka,
- sól,
- 10 dag masła lub margaryny,
do posmarowania ciasta:
- 1 jajko,
- 2 łyżki mleka,
- do posmarowania blachy: masło lub margaryna,
Przygotowanie:
- Przygotować zaczyn: drożdże rozetrzeć z cukrem, rozmieszać z mlekiem i wodą, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Przyrządzić ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, dodać ubite na parze i ostudzone żółtka i jajko z cukrem i cukrem waniliowym.
- Wlać zaczyn i mleko, dodać szczyptę soli.
- Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i lśniące, wówczas wlać stopiony, letni tłuszcz i wyrabiać, aż ciasto będzie odstawać od ręki.
- Przykryć i postawić w ciepłym miejscu, aby wyrosło.
- Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką.
- Rozwałkować lub rozciągnąć rękami.
- Szklanką wycinać kółka, nakładać na nie jagody wymieszane z cukrem i szczelnie zalepiać, formując bułeczki.
- Bardziej ekonomiczne, bez pozostawiania ścinków ciasta jest wytoczenie wałka, z którego odcinamy kawałki, rozklepuje się każdy na placuszek, i nakłada nadzienie.
- Aby ciasto nie kleiło się do rąk smarujemy je stopionym tłuszczem.
- Bułeczki przenieść na blachę cienko posmarowaną tłuszczem, przykryć je ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
- Jagodzianki wstawić do letniego piekarnika (120°C), potem podnieść temperaturę do 180°C, piec przez 40 minut.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]