PRZEPISYWypiekaneWyroby cukiernicze

Ciastka francuskie z masą owocową

Ciastka francuskie z masą owocową,

z marmoladą, lub z masą z piany zaparzanej z sokiem owocowym. Można zrobić ciasto francuskie według przepisu, lub użyć gotowego.


Składniki:

składniki ciasta:

masa owocowa:

  • 5 białek (15 dag),
  • 40 dag cukru,
  • ¼ litra soku z wyciśniętych malin,
  • cytryna, lub kwasek cytrynowy,
  • ½ łyżki octu (6%),
  • 15 dag kwaskowatej marmolady,
  • 3 dag cukru – pudru,

Przygotowanie:

  1. Przyrządzić i upiec ciasto francuskie według przepisu; przeczytaj też.
  2. Pokroić na pasy o szerokości 10 cm.
  3. Posmarować cienko kwaskowatą marmoladą.
  4. Przyrządzić masę owocową /masa z piany zaparzonej z sokiem owocowym/.
  5. Przygotowane pasy z ciasta francuskiego z marmoladą pokryć warstwą masy owocowej o grubości 5 cm, przykryć z wierzchu pasami ciasta.
  6. Pokroić w poprzek ostrym, cienkim nożem na porcje o szerokości 3 cm „piłując”.; najlepiej czystymi nożycami pociąć wierzchnią warstwę, po czym nożem przycinać do podstawy ciasta.
  7. Z wierzchu oprószyć ciastka cukrem – pudrem.

Można zapiekać ciastka francuskie z masą owocową.

  1. Przyrządza się ją w następujący sposób: na upieczone pasy ciasta francuskiego nakładać masę owocową warstwą grubości 5 cm, wyrównać nożem, wstawić do niezbyt gorącego piekarnika i zapiec.
  2. Gdy masa lekko się zetnie, wyjąć.
  3. Zimne kroić ostrym nożem, za każdym razem wycierać nóż o wilgotną czystą ściereczkę.
  4. Do zapieczonej masy owocowej należy dać: na 5 białek (15 dag) 50 dag cukru i ¼ litra soku ze świeżych owoców lub soku pasteryzowanego malinowego lub porzeczkowego.
Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x