Ciastka francuskie z masą owocową
Ciastka francuskie z masą owocową,
z marmoladą, lub z masą z piany zaparzanej z sokiem owocowym. Można zrobić ciasto francuskie według przepisu, lub użyć gotowego.
Składniki:
masa owocowa:
- 5 białek (15 dag),
- 40 dag cukru,
- ¼ litra soku z wyciśniętych malin,
- cytryna, lub kwasek cytrynowy,
- ½ łyżki octu (6%),
- 15 dag kwaskowatej marmolady,
- 3 dag cukru – pudru,
Przygotowanie:
- Przyrządzić i upiec ciasto francuskie według przepisu; przeczytaj też.
- Pokroić na pasy o szerokości 10 cm.
- Posmarować cienko kwaskowatą marmoladą.
- Przyrządzić masę owocową /masa z piany zaparzonej z sokiem owocowym/.
- Przygotowane pasy z ciasta francuskiego z marmoladą pokryć warstwą masy owocowej o grubości 5 cm, przykryć z wierzchu pasami ciasta.
- Pokroić w poprzek ostrym, cienkim nożem na porcje o szerokości 3 cm „piłując”.; najlepiej czystymi nożycami pociąć wierzchnią warstwę, po czym nożem przycinać do podstawy ciasta.
- Z wierzchu oprószyć ciastka cukrem – pudrem.
Można zapiekać ciastka francuskie z masą owocową.
- Przyrządza się ją w następujący sposób: na upieczone pasy ciasta francuskiego nakładać masę owocową warstwą grubości 5 cm, wyrównać nożem, wstawić do niezbyt gorącego piekarnika i zapiec.
- Gdy masa lekko się zetnie, wyjąć.
- Zimne kroić ostrym nożem, za każdym razem wycierać nóż o wilgotną czystą ściereczkę.
- Do zapieczonej masy owocowej należy dać: na 5 białek (15 dag) 50 dag cukru i ¼ litra soku ze świeżych owoców lub soku pasteryzowanego malinowego lub porzeczkowego.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]