Kanapki z pastami
Kanapki.
Kanapki á la Aurora
Kanapki á la Aurora
Składniki:
- 12 kromek bułki paryskiej,
- 2 ÷ 3 łyżki masła,
- ¼ kg wędzonej ryby bez skóry i ości,
- 2 łyżki ketchupu,
1 jajo gotowane, - natka pietruszki.
Przygotowanie:
- Kromki bułki posmarować masłem.
- Rybę rozdrobnić lub zmielić, połączyć (zmiksować) z ketchupem i z posiekaną natką pietruszki.
- Otrzymaną pastą rybną posmarować kromki, po wierzchu udekorować cząstkami jaja, podawać od razu.
Kanapki po bosmańsku I
Składniki:
- 12 kromek bułki paryskiej,
- 2 ÷ 3 łyżki masła,
- 2 filety śledziowe,
- 1 jajo gotowane na twardo,
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
- 1 świeży ogórek,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
- Posmarować masłem kromki bułki.
- Filety drobno posiekać lub zmielić razem z jajkiem, wymieszać z koncentratem pomidorowym i szczypiorkiem, doprawić.
- Posmarować przygotowane kromki, po wierzchu udekorować plasterkami świeżego ogórka, posolić.
Kanapki po bosmańsku II
Kanapki po bosmańsku II
Składniki:
- 12 kromek bułki paryskiej,
- 2 ÷ 3 łyżki masła,
- 2 filety śledziowe,
- 1 ÷ 2 cebule,
- 1 ÷ 2 pomidory,
- natka pietruszki,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
- Kromki bułki posmarować masłem, położyć na nich kawałki filetów śledziowych.
- Przykryć je bardzo cienkimi plastrami cebuli i cząstkami pomidorów, posypać pieprzem i solą, udekorować natką pietruszki.
Kanapki po bułgarsku
Składniki:
- 12 kromek bułki paryskiej,
- 2 ÷ 3 łyżki masła,
- 2 strąki czerwonej papryki,
- 3 łyżki majonezu,
- 3 orzechy włoskie bez łupin,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Kromki bułki posmarować masłem.
- Paprykę oczyścić, opłukać, pokroić na kawałki, położyć na kromki, udekorować majonezem i posiekanymi orzechami.
- Posypać solą i pieprzem.
Kanapki po góralsku
Składniki:
- 12 kromek bułki paryskiej,
- 2 ÷ 3 łyżki masła,
- 20 dag bryndzy owczej,
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- 1 ogórek konserwowy,
- 1 jajo ugotowane na twardo.
Przygotowanie:
- Kromki bułki posmarować masłem.
- Utrzeć bryndzę z koncentratem pomidorowym i ze śmietaną, posmarować nimi kromki, udekorować kromki ogórkiem i cząstkami jaja.
Kanapki po wenecku
Kanapki po wenecku
Składniki:
- 12 kromek bułki paryskiej,
- 2 ÷ 3 łyżki masła,
- 12 plasterków świeżego ogórka,
- 10 dag twarogowego sera,
- 1 łyżka śmietany,
- koperek,
- wiśnie lub śliwki do dekoracji,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Kromki bułki posmarować masłem, położyć na nie plasterki ogórków.
- Utrzeć twarożek ze śmietaną, połączyć z posiekanym koperkiem, doprawić, nałożyć na ogórki, udekorować owocami.
Kanapki po wrocławsku
Kanapki Wawel
Kanapki Wawel
Składniki:
- 12 kromek bułki paryskiej,
- 2 ÷ 3 łyżki masła,
- 1 puszka sardynek lub szprotek,
- 2 ÷ 3 łyżki ketchupu,
- 2 pomidory,
- 6 ÷ 8 dag twardego sera,
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Kromki bułki posmarować masłem.
- Sardynki lub szprotki przepołowić wzdłuż i usunąć ości, rozłożyć na przygotowanych bułkach.
- Skropić ketchupem, położyć cząstki pomidorów, posypać przyprawami i startym serem.
- Podawać od razu.
Kanapki z boczkiem
Składniki:
- 12 kromek bułki paryskiej,
- 2 ÷ 3 łyżki masła,
- 12 plasterków wędzonego boczku,
- 2 łyżki tartego chrzanu
- 1 łyżka śmietany,
- sól, cukier, kwas mlekowy,
- 2 ÷ 3 strąki papryki konserwowej.
Przygotowanie:
- Na rozgrzanej patelni podsmażyć plasterki boczku z obu stron, ułożyć je na posmarowanych kromkach bułki, posmarować doprawionym chrzanem wymieszanym ze śmietaną.
- Udekorować papryką i podawać od razu.
Kanapki z grzybami
Kanapki z grzybami
Składniki:
- 12 kromek bułki paryskiej,
- 2 ÷ 3 łyżki masła,
- 5 świeżych grzybów (prawdziwki, koźlaki, maślaki itp.),
- 1 cebula, tłuszcz,
- ½ łyżeczki mąki,
- 2 łyżki śmietany,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Kromki bułki posmarować masłem.
- Grzyby oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki.
- Cebulę obrać, opłukać, pokroić drobno, podsmażyć, dodać grzyby, dusić do miękkości.
- Pod koniec duszenia oprószyć mąką, połączyć ze śmietaną i posiekaną natką pietruszki, zagotować i doprawić.
- Położyć na grzanki podsmażone na patelni lub upieczone w tosterze i od razu podawać.
Kanapki z jajkiem
Składniki:
- 12 kromek bułki paryskiej,
- 2 ÷ 3 łyżki masła,
- 2 ÷ 3 jaja ugotowane na twardo,
- 1 ÷ 2 pomidor,
- 3 ÷ 4 łyżki majonezu,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz.
Kromki bułki posmarować masłem, położyć cząski jajek i pomidorów, udekorować majonezem i natką pietruszki, posypać przyprawami.
Kanapki z kiełbasą
Kanapki z pasztetem
Kanapki z twarożkiem
Kanapki z twarożkiem
Składniki:
- 12 kromek bułki paryskiej,
- 2 ÷ 3 łyżki masła,
- ¼ kg sera twarogowego,
- 3 łyżki śmietany,
- 1 ÷ 2 łyżki posiekanego szczypiorku lub cebuli,
- kilka rzodkiewek,
- 1 jajo gotowane
- sól
Przygotowanie:
- Kromki bułki posmarować masłem.
- Twarożek zemleć, rozetrzeć, połączyć ze śmietaną i szczypiorkiem, doprawić.
- Położyć na posmarowane kromki bułki, udekorować cząstkami jaja i plasterkami rzodkiewek.
Kanapki żeglarskie
Składniki:
- 12 kromek bułki paryskiej,
- 2 ÷ 3 łyżki masła,
- kilka rzodkiewek, szczypiorek,
- 4 ÷ 5 łyżek majonezu,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Posmarować masłem kromki bułki.
- Oczyścić i opłukać rzodkiewki, zetrzeć je na tarce, połączyć z posiekanym szczypiorkiem i majonezem, doprawić.
- Następnie położyć na kanapki i zaraz podawać.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]