Kapuśniaczki krucho-drożdżowe
Kapuśniaczki krucho-drożdżowe
Składniki:
Ciasto
-
- ½ kg mąki,
- 1 dkg drożdży,
- 1 jajko,
- ⅓ szklanki mleka,
- 2—3 łyżki kwaśnej śmietany,
- 15 dkg margaryny lub masła,
- sól, łyżka cukry,
- gałka muszkatołowa.
Nadzienie
- ½ kg kwaszonej kapusty,
- 1 cebula,
- 4 dkg masła lub margaryny,
- 10 dkg pieczarek,
- 1 jajko,
- pieprz.
Przygotowanie:
- Drożdże rozmieszać z ciepłym mlekiem i cukrem, łyżką mąki, pozostawić do wyrośnięcia.
- Rozczyn dołożyć do pozostałej mąki, dodać śmietanę, jajko, stopiony tłuszcz oraz sól i startą gałkę.
- Ciasto dobrze wyrobić, odstawić do wyrośnięcia.
- Ugotować w małej ilości wody kwaszoną kapustę, lekko odcisnąć ją na sicie,
- Posiekać na stolnicy nożem.
- Bardzo drobno pokrajane pieczarki
i cebulę podsmażyć na tłuszczu, dodać posiekaną kapustę, pieprz do smaku. - Mieszając zasmażyć.
- Do zestawionej z ognia kapusty wybić surowe jajko, wymieszać.
- Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, uformować wałek o grubości około 5 cm.
- Nożem obsypanym mąką pokroić 30 placuszków i rozłożyć je na stolnicy.
- Na każdym ułożyć porcję nadzienia.
- Lepić kapuśniaczki krucho-drożdżowe zaciskając brzegi ciasta w ozdobny obręb.
- Pierożki układać obrębem do góry na lekko natłuszczonej blasze i posypanej mąką.
- Przed wstawieniem do pieca kapuśniaczki posmarować lekko spienionym białkiem.
- Kapuśniaczki można upiec nawet w przeddzień,
a na krótko przed podaniem wstawić na kilka minut do gorącego piekarnika do odgrzania.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]