ObiadZupy

Kapuśniak z kwaszonej kapusty

Kapuśniak z (kiszonej) kwaszonej kapusty

Uwaga. Jeżeli kapusta jest zbyt kwaśna, wówczas zamiast części kwaszonej kapusty należy dać słodką. Natomiast nigdy nie należy płukać kwaszonej kapusty w celu obniżenia jej kwaśności.


kapuśniak - kwaśnica
Kapuśniak – kwaśnica.
Do kapuśniaku, tuż przed podaniem, można dodać na koniec świeżo pokrojonej papryki pasteryzowanej lub kwaszonej w ilości 2 dag na jedną porcję zupy.

Składniki:

  • 4 ¼ l wywaru z kości,
  • 1 dag suszonych grzybów,
  • ¾ kg kwaszonej kapusty,
  • 5 dag cebuli,
  • 12 dag boczku wędzonego,
  • 5 dag mąki,
  • 2 dag cukru,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • ½ szt. liścia laurowego,
  • 1 dag czosnku,
  • ½ dag pieprzu,
  • 2 g kminku,
  • 2 dag natki pietruszki,

Przygotowanie:

  1. Grzyby starannie wypłukać, wpierw namoczyć w ¼ l letniej wody, ugotować i pokroić w cienkie paski.
  2. Kwaszoną, niepłukaną kapustę pokroić, następnie ugotować z dodatkiem rozdrobnionej cebuli, przypraw i wywaru.
  3. Boczek pokroić w drobną kostkę, dodać mąkę, przyrządzić złotą zasmażkę i nieco ostudzić.
  4. Wywar przecedzić, odmierzyć, także dodać zasmażkę i raz zagotować.
  5. Do podprawionego wywaru dodać zarówno kapustę, grzyby razem z wywarem i doprawić kapuśniak przyprawami do smaku.
  6. Przy porcjowaniu dodawać też do zupy posiekaną, zieloną pietruszkę.
  7. Kapuśniak z kwaszonej kapusty podawać np z ziemniakami z wody, okraszonymi słoniną i posypanymi zieleniną lub z dodatkiem purée z grochu okraszonego słoniną.
 

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x