Kapusta cukrowa z pomidorami, zasmażana
Kapusta cukrowa z pomidorami.
Jako dodatek do mięsa zresztą zawsze pasuje zasmażana kapusta. Proponuję, aby dziś zrobić kapustę cukrową z pomidorami. To danie nigdy mi się nie znudzi, zawsze wracam do niego, kiedy szukam w pamięci propozycji na obiad.
Składniki:
- 80 dag kapusty,
- 10 dag pomidorów,
- 10 dag kwaśnych jabłek,
- ½ dag kminku,
- 4 dag tłuszczu,
- 3 dag mąki,
- 5 dag cebuli,
- sól,
- cukier,
- ocet
Przygotowanie:
- Kapustę wpierw obrać z wierzchnich liści, opłukać, osączyć, jak najcieniej poszatkować, zalać niedużą ilością wody, dodać sól, cukier, tłuszcz – (1 dag), przykryć.
- Gdy kapusta się zagotuje, odkryć na chwilę.
- Dogotować też pod przykryciem.
- Gdy kapusta jest prawie miękka, dodać opłukane, poszatkowane jabłka i pomidory.
- Gotować do miękkości.
- Przyrządzić jasnozłotą zasmażkę:
- cebulę wpierw obrać,
- następnie pokroić w kosteczkę,
- usmażyć na tłuszczu na jasnozłoty kolor,
- dodać zrumienioną mąkę,
- zmieszać razem z tłuszczem,
- rozprowadzić zimną wodą, zagotować.
- Połączyć z kapustą i pomidorami, mocno podgrzewać, ale nie gotować.
- Wyłożyć na salaterkę.
- Kapusta cukrowa z pomidorami podawana jest do mięsa i ziemniaków, do knedli czeskich, klusek ziemniaczanych.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]