Kapusta czerwona duszona
Kapusta czerwona duszona
Składniki:
- 1 główka czerwonej kapusty (około 1½ kg),
- 1—2 cebule,
- 1 szklanka soku z jabłek,
- 2 łyżki przyprawy do zup w płynie,
- 1 łyżka octu winnego lub 2 łyżki soku z cytryny,
- 3 łyżki oleju lub 2 łyżki smalcu,
- szczypta zmielonych goździków,
- pieprz, sól,
Przygotowanie:
- Oczyszczoną kapustę pokroić na nieduże części, wyciąć głąb, liście drobno poszatkować.
- Zeszklić w rondlu na tłuszczu drobno pokrojoną cebulę, dodać kapustę, wlać sok z jabłek, maggi, lekko posolić.
- Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około ½ godziny.
- Prawie miękką kapustę doprawić octem lub sokiem z cytryny, goździkami, pieprzem i solą.
- Kapusta czerwona duszona – podawać do klusek śląskich, roladek wołowych pieczonej gęsi i kaczki oraz do pieczeni z ciemnych mięs.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
