PRZEPISYŚwiąteczne i karnawałowe

Kapusta z grochem

Kapusta z grochem –

misz-masz, bałagan albo jak kto woli, to określenia które nie kojarzą nam się najlepiej. Za to jeśli przypomnimy sobie jedna z potraw wigilijnych – to zupełnie inna sprawa. Przeczytaj przepis i naucz się robić kapustę z grochem.


Składniki:

  • ¾ kg kapusty,
  • 20 dag grochu,
  • 1 – 2 łyżki mąki,
  • 3 łyżki masła lub margaryny,
  • 1 cebula,
  • kminek, sól,
kapusta-kiszona-na-stole
Kapusta kiszona.

Przygotowanie:

  1. Groch opłukać, zalać na noc zimną, przegotowaną wodą, a następnie ugotować w tej samej wodzie (w szybkowarze przez około 45 minut).
  2. Cebulę drobno posiekać.
  3. Kapustę odcisnąć, pokroić, przełożyć do garnka.
  4. Dodać łyżkę tłuszczu, kminek i połowę pokrojonej cebuli.
  5. Wszystkie składniki zalać wrzątkiem i gotować, aż zmiękną (nie przykrywając garnka).
  6. Pozostałą cebulę zeszklić na łyżce tłuszczu i dodać do kapusty.
  7. Z mąki i z reszty tłuszczu zrobić zasmażkę, rozprowadzić odrobiną wody lub rosołu, wymieszać z kapustą.
  8. Groch zmiksować lub przetrzeć przez sitko, dodać do kapusty, zagotować.
  9. Kapusta z grochem – doprawić do smaku solą.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x