Kapusta z grochem
Kapusta z grochem –
misz-masz, bałagan albo jak kto woli, to określenia które nie kojarzą nam się najlepiej. Za to jeśli przypomnimy sobie jedna z potraw wigilijnych – to zupełnie inna sprawa. Przeczytaj przepis i naucz się robić kapustę z grochem.
Składniki:
Przygotowanie:
- Groch opłukać, zalać na noc zimną, przegotowaną wodą, a następnie ugotować w tej samej wodzie (w szybkowarze przez około 45 minut).
- Cebulę drobno posiekać.
- Kapustę odcisnąć, pokroić, przełożyć do garnka.
- Dodać łyżkę tłuszczu, kminek i połowę pokrojonej cebuli.
- Wszystkie składniki zalać wrzątkiem i gotować, aż zmiękną (nie przykrywając garnka).
- Pozostałą cebulę zeszklić na łyżce tłuszczu i dodać do kapusty.
- Z mąki i z reszty tłuszczu zrobić zasmażkę, rozprowadzić odrobiną wody lub rosołu, wymieszać z kapustą.
- Groch zmiksować lub przetrzeć przez sitko, dodać do kapusty, zagotować.
- Kapusta z grochem – doprawić do smaku solą.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]