Karasie smażone ze śmietaną
Karasie smażone ze śmietaną
To wyjątkowo smaczna potrawa, którą przygotujesz samodzielnie. Poniżej przepis, jak to zrobić.
Składniki:
- 1½ kg karasi,
- 1 cebula,
- 2 jajka,
- 1 łyżka masła lub ½ szklanki mąki lub ½ szklanki bułki tartej,
- 3 łyżki masła,
- 2 szklanki śmietany,
- natka pietruszki,
- natkę koperku,
- sól.
Przygotowanie:
- Karasie oczyścić, natrzeć solą, wytrzeć do sucha.
- Zeszklić na łyżce masła drobno posiekaną cebulę, wbić dwa jajka, roztrzepać trzepaczką do sosów, obtaczać ryby i zaraz smażyć na patelni na gorącym maśle z obydwóch stron.
- Można też smażyć karasie obtoczone w mące lub w mące zmieszanej z tartą bułką.
- Wlać dwie szklanki śmietany, doprowadzić dwukrotnie do wrzenia, posypać natką pietruszki i kopru.
- Karasie smażone ze śmietaną podawać z sałatą zieloną lub sałatką z papryki.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]