Mięso - potrawyPRZEPISYŚwiąteczne i karnawałowe

Karp na niebiesko

Karp na niebiesko


? Czas przygotowania: 50 minut ‖ IG: 1 porcja = 970 kcal ‖ 4 porcje



Składniki:

  • 1 sprawiony karp (1½ – 2 kg),
  • ¼ l śmietany kremówki,
  • ½ kostki masła,
  • 1 cebula,
  • ½ szklanki octu,
  • 3 łyżki tartego chrzanu,
  • 5 ziaren pieprzu,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • sól, cukier,
  • cytryna w plasterkach,

[/ mks_one_third]

Przygotowanie:

  1. Karpia dokładnie umyć od środka.
  2. Na zewnątrz tylko krótko opłukać tak, aby nie uszkodzić skóry i śluzu (jeżeli podczas mycia nie uszkodzimy śluzu, to po polaniu karpia gorącym octem rozcieńczonym 1 : 1, ryba zabarwi się na niebiesko).
  3. Do wnętrza ryby włożyć filiżankę (dnem do góry).
  4. Ocet zagotować, polać nim karpia (jego skóra zabarwi się wtedy na niebiesko).
  5. Cebulę pokroić w krążki.
  6. Do rondla wlać 2 litry wody, osolić ją dodać cebulę, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, zagotować.
  7. Karpia umieścić na drucianej podkładce lub wkładce do ryb i włożyć do wywaru (ryba nie powinna dotykać dna rondla).
  8. Podgrzewać przez ½ godziny, nie dopuszczając do wrzenia.
  9. Karp na niebiesko jest gotowy, gdy płetwa grzbietowa daje się łatwo oddzielić.
  10. Śmietanę ubić, wymieszać z chrzanem, doprawić solą i cukrem.
  11. Karpia przełożyć na półmisek, udekorować śmietaną i plasterkami cytryny.
  12. Masło stopić, przelać do sosjerki, serwować do ryby.

[/ mks_two_thirds]
[/ mks_col]


Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x