Karp na niebiesko
Karp na niebiesko
? Czas przygotowania: 50 minut ‖ IG: 1 porcja = 970 kcal ‖ 4 porcje
Składniki:
- 1 sprawiony karp (1½ – 2 kg),
- ¼ l śmietany kremówki,
- ½ kostki masła,
- 1 cebula,
- ½ szklanki octu,
- 3 łyżki tartego chrzanu,
- 5 ziaren pieprzu,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- sól, cukier,
- cytryna w plasterkach,
[/ mks_one_third]
Przygotowanie:
-
Karpia dokładnie umyć od środka.
-
Na zewnątrz tylko krótko opłukać tak, aby nie uszkodzić skóry i śluzu (jeżeli podczas mycia nie uszkodzimy śluzu, to po polaniu karpia gorącym octem rozcieńczonym 1 : 1, ryba zabarwi się na niebiesko).
-
Do wnętrza ryby włożyć filiżankę (dnem do góry).
- Ocet zagotować, polać nim karpia (jego skóra zabarwi się wtedy na niebiesko).
- Cebulę pokroić w krążki.
- Do rondla wlać 2 litry wody, osolić ją dodać cebulę, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, zagotować.
- Karpia umieścić na drucianej podkładce lub wkładce do ryb i włożyć do wywaru (ryba nie powinna dotykać dna rondla).
- Podgrzewać przez ½ godziny, nie dopuszczając do wrzenia.
- Karp na niebiesko jest gotowy, gdy płetwa grzbietowa daje się łatwo oddzielić.
- Śmietanę ubić, wymieszać z chrzanem, doprawić solą i cukrem.
- Karpia przełożyć na półmisek, udekorować śmietaną i plasterkami cytryny.
- Masło stopić, przelać do sosjerki, serwować do ryby.
[/ mks_two_thirds]
[/ mks_col]
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]