Mięso - potrawyPRZEPISYŚwiąteczne i karnawałowe

Karp pieczony z kapustą

Karp pieczony z kapustą –

jak go przyrządzić? Tradycyjnie podawany na Wigilię, chętnie robiony przez cały rok.


? Czas przygotowania: 75 minut ‖ IG: 1 porcja = 1070 kcal ‖ Przepis na 4 porcje.


Składniki:

  • 1 szt. sprawionego karpia 2 – 2 ½ kg,
  • 1 kg białej kapusty,
  • 2 dag suszonych prawdziwków,
  • 20 dag śmietany kremówki,
  • 7 dag świeżego chrzanu,
  • 3 średnie marchewki,
  • 1 cytryna,
  • 1 szklanka rosołu,
  • 9 łyżek masła lub margaryny,
  • 7 łyżek mąki,
  • 2 – 3 łyżki soku cytrynowego,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • cukier,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

 

  1. Grzyby – zalać połową szklanki wrzącej wody, odstawić, aby zmiękły.
  2. Kapustę oczyścić, opłukać, pokroić na ćwiartki. Wyciąć głąb, liście poszatkować.
  3. Marchewki pokroić w kostkę. Podsmażyć w rondlu na dwóch łyżkach tłuszczu.
  4. Dodać kapustę i grzyby razem z wodą, w której się moczyły.
  5. Rondel przykryć, gotować 25 minut na małym ogniu.
  6. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
  7. Przyrządzić sos: chrzan obrać, utrzeć.
  8. Zrobić zasmażkę z 2 łyżek mąki oraz 3 łyżek tłuszczu.
  9. Zalać rosołem i śmietaną, gotować 5 minut na wolnym ogniu.
  10. Wymieszać z chrzanem, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  11. Rybę (sprawić), umyć, osuszyć, pokroić na kawałki.
  12. Oprószyć solą, oprószyć w pozostałej mące.
  13. Smażyć 20 minut na reszcie tłuszczu (kawałki ryby powinny zrumienić się równomiernie).
  14. Cytrynę sparzyć, pokroić w plasterki.
  15. Karp pieczony z kapustą – umieścić na półmisku, obłożyć kapustą.
  16. Udekorować plasterkami cytryny.
  17. Sos przelać do sosjerki, podawać osobno.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x