Karp pieczony z kapustą
Karp pieczony z kapustą –
jak go przyrządzić? Tradycyjnie podawany na Wigilię, chętnie robiony przez cały rok.
? Czas przygotowania: 75 minut ‖ IG: 1 porcja = 1070 kcal ‖ Przepis na 4 porcje.
Składniki:
- 1 szt. sprawionego karpia 2 – 2 ½ kg,
- 1 kg białej kapusty,
- 2 dag suszonych prawdziwków,
- 20 dag śmietany kremówki,
- 7 dag świeżego chrzanu,
- 3 średnie marchewki,
- 1 cytryna,
- 1 szklanka rosołu,
- 9 łyżek masła lub margaryny,
- 7 łyżek mąki,
- 2 – 3 łyżki soku cytrynowego,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- cukier,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Grzyby – zalać połową szklanki wrzącej wody, odstawić, aby zmiękły.
- Kapustę oczyścić, opłukać, pokroić na ćwiartki. Wyciąć głąb, liście poszatkować.
- Marchewki pokroić w kostkę. Podsmażyć w rondlu na dwóch łyżkach tłuszczu.
- Dodać kapustę i grzyby razem z wodą, w której się moczyły.
- Rondel przykryć, gotować 25 minut na małym ogniu.
- Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
- Przyrządzić sos: chrzan obrać, utrzeć.
- Zrobić zasmażkę z 2 łyżek mąki oraz 3 łyżek tłuszczu.
- Zalać rosołem i śmietaną, gotować 5 minut na wolnym ogniu.
- Wymieszać z chrzanem, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Rybę (sprawić), umyć, osuszyć, pokroić na kawałki.
- Oprószyć solą, oprószyć w pozostałej mące.
- Smażyć 20 minut na reszcie tłuszczu (kawałki ryby powinny zrumienić się równomiernie).
- Cytrynę sparzyć, pokroić w plasterki.
- Karp pieczony z kapustą – umieścić na półmisku, obłożyć kapustą.
- Udekorować plasterkami cytryny.
- Sos przelać do sosjerki, podawać osobno.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]