Keks bakaliowy
Keks bakaliowy
Składniki:
- ¼ kg masła lub margaryny,
- 1½ szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 szklanka cukru—pudru,
- 1 paczka cukru wanilinowego,
- 5 jajek,
- bakalie (rodzynki, figi, migdały, morele suszone),
Przygotowanie:
- Margarynę lub masło utrzeć z cukrem—pudrem, cukrem wanilinowym i żółtkami na puszystą masę.
- Nie przerywając ucierania, dodać małymi porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy razem z bakaliami, obtoczonymi wcześniej w mące.
- Delikatnie wymieszać.
- Piec w podłużnej, formie keksowej w piekarniku nagrzanym do 170 – 180ºC przez 45 – 50 minut.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]