Kiełbasa w sosie cebulowym lub pomidorowym
Kiełbasa w sosie cebulowym lub pomidorowym
Składniki:
- 40 – 50 dag kiełbasy wędzonej,
- sos cebulowy:
- 8 dag cebuli,
- 3 dag tłuszczu,
- 3 dag mąki,
- 1 – 2 łyżki karmelu,
- sól, cukier,
- ocet,
Przygotowanie:
- Przyrządzić sos: cebulę obrać, pokroić w kostkę, zrumienić na tłuszczu, dodać zrumienioną mąkę, wymieszać, rozprowadzić zimnym wywarem z zupy lub wodą, zagotować, przetrzeć przez sito.
- Przyprawić do smaku solą, cukrem, octem i o ile trzeba karmelem („Płucka wieprzowe w kwaśnym sosie”).Kiełbasę umyć w ciepłej wodzie, pokroić na kawałki, włożyć do sosu, mocno zagrzać.
- Wydać oblaną sosem na półmisku, resztę sosu podać w sosjerce.
- Podawać z ziemniakami.
- Kiełbasę w sosie cebulowym lub pomidorowym podawać z ziemniakami lub z ryżem.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]