PrzystawkiSosy

Kiełbasa w sosie cebulowym lub pomidorowym

Kiełbasa w sosie cebulowym lub pomidorowym


Składniki:

  • 40 – 50 dag kiełbasy wędzonej,
  • sos cebulowy:
  • 8 dag cebuli,
  • 3 dag tłuszczu,
  • 3 dag mąki,
  • 1 – 2 łyżki karmelu,
  • sól, cukier,
  • ocet,

Przygotowanie:

  1. Przyrządzić sos: cebulę obrać, pokroić w kostkę, zrumienić na tłuszczu, dodać zrumienioną mąkę, wymieszać, rozprowadzić zimnym wywarem z zupy lub wodą, zagotować, przetrzeć przez sito.
  2. Przyprawić do smaku solą, cukrem, octem i o ile trzeba karmelem („Płucka wieprzowe w kwaśnym sosie”).Kiełbasę umyć w ciepłej wodzie, pokroić na kawałki, włożyć do sosu, mocno zagrzać.
  3. Wydać oblaną sosem na półmisku, resztę sosu podać w sosjerce.
  4. Podawać z ziemniakami.
  5. Kiełbasę w sosie cebulowym lub pomidorowym podawać z ziemniakami lub z ryżem.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x