Klopsiki cielęce w sosie potrawkowym
Klopsiki cielęce w sosie Potrawkowym
Masa mięsna mielona w tym przypadku przygotowana jest jest z mięsa cielęcego tylko z dodatkiem jaja i przyprawiona do smaku solą i pieprzem.
Nie dodajemy bułki, która jest częścią mielonego mięsa w innych przepisach. Masę mięsną po wyrobieniu formujemy rękami zwilżonymi w wodzie. Najlepiej w tym celu utworzyć walec o odpowiedniej długości i podzielić go na równe części, wielkością pasujące do naszych klopsików. Jeżeli chcemy utrzymać bardziej zwartą formę klopsików po ugotowaniu można je obtoczyć w mące lub bułce tartej. Francuski sos «Poultette» podprawiany mąką lub białą zasmażką powoduje, że nasze danie ma odpowiednią konsystencję i jest bardzo pożywne, choć w dalszym ciągu dietetyczne. Można go polecić dla dzieci, osób chorych i rekonwalescentów.
Składniki:
- 40 dag cielęciny (dietetycznej),
- 1 łyżeczka siekanej zieleniny,
- ⅓ l sosu potrawkowego,
- 1 jajo,
- 1 kostka przyprawy do zup,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
- Zmielone mięso najpierw dokładnie wyrobić z całym jajem, dodać pieprz, sól i uformować 8 kulek, które włożyć do niewielkiej ilości wrzącej wody (tyle, aby zakryła kulki).
- Następnie wkruszyć do niej kostkę przyprawy do zup i gotować powoli 15 – 20 minut.
- Przyrządzić sos według przepisu «Sos potrawkowy (poulette)» biorąc do niego zamiast rosołu wywar, w którym gotowało się mięso.
- Klopsiki cielęce oblać sosem i posypać siekana zieleniną.
- Na koniec podawać z ryżem i sałatą lub surówką z warzyw.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]