Knedle czeskie ze słoniną (knedliczki)
Knedle czeskie
(knedliczki – to potrawy mączne − «mouĉnik», przyrządzane na wiele sposobów, zwłaszcza jako dodatek do mięsa).
Przygotowanie:
- Słoninę pokroić w drobną kostkę, stopić, uważając, aby skwarki nie stwardniały.
- Bułkę czerstwą pokroić w kostkę.
- ¾ bułki zmieszać z połową stopionej słoniny bez skwarek, ususzyć grzanki na złoty kolor.
- Mleko rozmącić z jajami, włożyć ostudzone grzanki, dodać resztę nie suszonej pokrojonej bułki.
- Pozostawić na 1 – 2 godziny.
- Gdy bułka napęcznieje, osolić, wsypać 10 – 15 dag mąki, dokładnie wymieszać.
- Nastawić wodę w dużym, płaskim rondlu, osolić.
- Nabierać ciasto z miski łyżką (ciasto powinno być gęste), formować ręką moczoną w mące gałki wielkości małych jabłek.
- Pierwszą ugotować na próbę, jeśli ciasto jest zbyt rzadkie – dodać mąki.
- Wkładać na wrzącą wodę, zamieszać, przykryć, gotować pod przykryciem powoli przez około 20 minut, aż dobrze napęcznieją.
- Odcedzić, podlać resztą topionej słoniny.
- Knedle czeskie podawać do kapusty zasmażanej, pieczeni duszonej, gulaszu.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]