Kostka z kaszy manny – krakowskiej
Kostka z kaszy manny –
to faktycznie przepis naszej babci. Chętnie używany do rosołu zamiast makaronu. Możesz też ją szybko przygotować. 🙂
Z kaszy krakowskiej.
Składniki:
- 10 dag kaszy krakowskiej,
- 3 – 4 × tyle wody co objętość kaszy,
- 2 dag tłuszczu,
- sól,
Przygotowanie:
- Najpierw kaszę wymieszać z zimną wodą, wlać do niej wrzącej wody, ugotować, często mieszając.
- Wyłożyć kaszę na płaski półmisek oblany wodą, następnie rozsmarować zwilżonym nożem, zestudzić, pokroić w kostkę, włożyć do wazy, lub na talerze, zalać gorącą zupą .
Kostka z kaszy manny
Składniki:
- 10 dkg kaszy manny,
- 3 – 4 razy tyle wody co objętość kaszy,
- 2 dkg tłuszczu,
- sól,
Przygotowanie:
- Przyrządzić jak kostkę z kaszy krakowskiej.
- Użyć do zupy lub do rosołu.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 1 Average: 2]