Kotlet schabowy z kostką (sauté)
Kotlet schabowy z kostką (sauté)
Składniki:
- 70 dkg kotletów schabowych z kostką żebrową,
- 4 dkg tłuszczu,
- 2 dkg mąki,
- sól,
- 2 dkg masła,
- zielenina,
Przygotowanie:
- Mięso opłukać, okroić z tłuszczu (najodpowiedniejsze jest mięso chude), odciąć kości kręgosłupa, pozostawić przy mięsie kostki żebrowe długości 4 cm.
- Kotlety odcinać do żebra, tak aby każde porcja trzymała się kostki.
- Kostkę przy każdym kotlecie oczyścić z błonki.
- Kotlety naciąć na obwodzie w kilku miejscach, niezbyt mocno pobić tłuczkiem, wyrobić nożem nadając owalny kształt.
- Osolić, oprószyć mąką.
- Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor.
- Dosmażyć na małym ogniu, dodając masło.
- Ułożyć na półmisku zwrócone kostkami w jedną stronę, polać tłuszczem ze smażenia, przybrać zieleniną.
- Kotlet schabowy z kostką podawać z ziemniakami purée, frytkami, zieloną sałatą, gotowaną jarzyną.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]