Kotlety cielęce mielone z móżdżkiem
Kotlety cielęce mielone z móżdżkiem.
Kotlety z mózgu wołowego (panierowane)
Składniki:
- 50 dag cielęciny z kością (łopatka),
- 4 dag czerstwej bułki,
- ⅛ l mleka,
- 1 jajo,
- sól,
- 4 dag tartej bułki,
- 5 dag tłuszczu do smażenia,
- zielenina,
masa z mózgu:
- 1 mózg cielęcy,
- sól, pieprz,
- 5 dag masła,
- ocet,
- 3 dag cebuli,
- 2 dag tartej bułki,
Przygotowanie:
- Przyrządzić wpierw masę mięsną („Kotlety cielęce mielone”).
- Uformować z masy mięsnej 4 duże lub 8 mniejszych kotletów spłaszczonych na grubość 1,5 cm, później panierować w tartej bułce, nadając im owalny kształt.
- Smażyć na rozgrzanym tłuszczu dwóch stron na jasnozłoty kolor.
- Dosmażyć na brzegu płyty.
- Przyrządzić mózg: włożyć do wody, obrać z krwawej błony, odcedzić, włożyć do osolonej wrzącej wody, lekko zakwaszonej octem, z przyprawami.
- Gotować około 5 minut, odcedzić.
- Pokrojoną w kostkę cebulę zasmażyć na 2 dag masła na jasnozłoty kolor, następnie włożyć mózg pokrojony w kostkę, zasmażyć z cebulą, o ile potrzeba, dosolić, oprószyć pieprzem.
- Na każdy usmażony kotlet nakładać dość grubą warstwę mózgu, wyrównać nożem, polać stopionym masłem z tartą bułką.
- Wstawić do gorącego piekarnika na kilka minut. Zapiec i zaraz wydać.
- Ułożyć na podłużnym półmisku, przybrać gałązkami zielonej pietruszki.
- Kotlety cielęce mielone z móżdżkiem na koniec podawać z ziemniakami pod dowolną postacią, z jarzynami z wody, z sałatą, z surówką z warzyw.
Kotlety z mózgu wołowego (panierowane)
Składniki:
- 60 dag mózgu wołowego,
- 2 – 3 łyżki octu,
- 6 dkg tłuszczu,
- 4 dkg mąki,
- 8 dkg tartej bułki,
- 1 jajo,
- sól,
Przygotowanie:
- Mózg wołowy opłukać, obrać z błon, najpierw ugotować na osolonej, zakwaszonej octem wodzie, ostudzić, pokroić na 8 grubych plastrów.
- Przyrządzić kotlety. „Kotlety z mózgu cielęcego panierowane”.
- Podawać ułożone na półmisku z ziemniakami, jarzyną z wody, surówką z warzyw.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
