Dania główneMięso - potrawyObiadPRZEPISY

Kotlety cielęce mielone z móżdżkiem

Kotlety cielęce mielone z móżdżkiem. 

Kotlety z mózgu wołowego (panierowane)


Składniki:

  • 50 dag cielęciny z kością (łopatka),
  • 4 dag czerstwej bułki,
  • ⅛ l mleka,
  • 1 jajo,
  • sól,
  • 4 dag tartej bułki,
  • 5 dag tłuszczu do smażenia,
  • zielenina,

masa z mózgu:

  • 1 mózg cielęcy,
  • sól, pieprz,
  • 5 dag masła,
  • ocet,
  • 3 dag cebuli,
  • 2 dag tartej bułki,

Przygotowanie:

  1. Przyrządzić wpierw masę mięsną („Kotlety cielęce mielone”).
  2. Uformować z masy mięsnej 4 duże lub 8 mniejszych kotletów spłaszczonych na grubość 1,5 cm, później panierować w tartej bułce, nadając im owalny kształt.
  3. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu dwóch stron na jasnozłoty kolor.
  4. Dosmażyć na brzegu płyty.
  5. Przyrządzić mózg: włożyć do wody, obrać z krwawej błony, odcedzić, włożyć do osolonej wrzącej wody, lekko zakwaszonej octem, z przyprawami.
  6. Gotować około 5 minut, odcedzić.
  7. Pokrojoną w kostkę cebulę zasmażyć na 2 dag masła na jasnozłoty kolor, następnie włożyć mózg pokrojony w kostkę, zasmażyć z cebulą, o ile potrzeba, dosolić, oprószyć pieprzem.
  8. Na każdy usmażony kotlet nakładać dość grubą warstwę mózgu, wyrównać nożem, polać stopionym masłem z tartą bułką.
  9. Wstawić do gorącego piekarnika na kilka minut. Zapiec i zaraz wydać.
  10. Ułożyć na podłużnym półmisku, przybrać gałązkami zielonej pietruszki.
  11. Kotlety cielęce mielone z móżdżkiem na koniec podawać z ziemniakami pod dowolną postacią, z jarzynami z wody, z sałatą, z surówką z warzyw.

Kotlety z mózgu wołowego (panierowane)


Składniki:

  • 60 dag mózgu wołowego,
  • 2 – 3 łyżki octu,
  • 6 dkg tłuszczu,
  • 4 dkg mąki,
  • 8 dkg tartej bułki,
  • 1 jajo,
  • sól,

Przygotowanie:

  1. Mózg wołowy opłukać, obrać z błon, najpierw ugotować na osolonej, zakwaszonej octem wodzie, ostudzić, pokroić na 8 grubych plastrów.
  2. Przyrządzić kotlety. „Kotlety z mózgu cielęcego panierowane”.
  3. Podawać ułożone na półmisku z ziemniakami, jarzyną z wody, surówką z warzyw.

0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
  yasr-loader

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x