Dania głównePRZEPISY

Kreplech podsmażany

Kreplech to rodzaj pierożków – przepis rodem z “Kuchni Żydowskiej”.

 

Składniki:

  • ½ kg wołowina bez kości – przednia,
  • ½ kg mąki,
  • 1 jajo,
  • 15 dkg oleju lub gęsiego smalcu,
  • sól, pieprz, czosnek – do smaku

Przygotowanie:

  1. Przesiać mąkę przez sito, dodać jajko, wodę, sól, olej, zagnieść ciasto.
  2. Opłukać mięso, przepuścić przez maszynkę, dodać obraną,
    posiekaną cebulę, rozgnieciony czosnek, doprawić solą i pieprzem.
  3. Wymieszać dokładnie, formować małe kuleczki.
  4. Ciasto cienko rozwałkować.
  5. Wycinać kieliszkiem krążki i nakładać na nie przygotowane uprzednio kulki mięsa.
  6. Krążki ciasta złożyć i zlepiać bardzo dokładnie brzegi.
  7. Ugotować we wrzącej, osolonej wodzie w płaskim rondlu, przez około 5 minut.
  8. Wyjąć je łyżką cedzakową, osączyć i osmażyć na rozgrzanym tłuszczu obu stron.
  9. Kreplech można podawać również jako dodatek do rosołu lub do barszczu.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x