Kreplech podsmażany
Kreplech to rodzaj pierożków – przepis rodem z “Kuchni Żydowskiej”.
Składniki:
- ½ kg wołowina bez kości – przednia,
- ½ kg mąki,
- 1 jajo,
- 15 dkg oleju lub gęsiego smalcu,
- sól, pieprz, czosnek – do smaku
Przygotowanie:
- Przesiać mąkę przez sito, dodać jajko, wodę, sól, olej, zagnieść ciasto.
- Opłukać mięso, przepuścić przez maszynkę, dodać obraną,
posiekaną cebulę, rozgnieciony czosnek, doprawić solą i pieprzem. - Wymieszać dokładnie, formować małe kuleczki.
- Ciasto cienko rozwałkować.
- Wycinać kieliszkiem krążki i nakładać na nie przygotowane uprzednio kulki mięsa.
- Krążki ciasta złożyć i zlepiać bardzo dokładnie brzegi.
- Ugotować we wrzącej, osolonej wodzie w płaskim rondlu, przez około 5 minut.
- Wyjąć je łyżką cedzakową, osączyć i osmażyć na rozgrzanym tłuszczu obu stron.
- Kreplech można podawać również jako dodatek do rosołu lub do barszczu.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]