Krupnik polski
Krupnik polski,
Tradycyjna zupa, gotowana na wywarze, z dodatkiem “rozklejonej” kaszy, jak też z dodatkiem warzyw. Zresztą bardzo smaczna i zdrowa. 🙂
Składniki:
- 25 dag włoszczyzny,
- 25 dag kości,
- 1 ½ litra wody,
- 1 dag grzybów suszonych,
- 10 dag kaszy perłowej,
- woda – 3 – 4 razy tyle, co objętość kaszy,
- ¼ kg ziemniaków,
- 4 dag masła lub margaryny,
- sól, pieprz,
- 1 łyżka posiekanego koperku i zielonej pietruszki,
Przygotowanie:
- Wpierw z namoczonych grzybów, kości i warzyw ugotować wywar.
- Potem przecedzić.
- Następnie ugotowane jarzyny i grzyby pokroić w paski.
- Kaszę opukać, potem zalać zimną wodą, rozkleić, dodając 2 dag masła.
- Na przecedzonym wywarze również ugotować obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Wywar połączyć z kaszą, grzybami i jarzynami, również posolić, dodać pieprz do smaku.
- Włożyć resztę masła, siekaną pietruszkę i koperek.
- Krupnik polski można podprawić surowymi żółtkami lub śmietaną.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]