Kura gotowana
Kura gotowana
Można również podawać kurę podzieloną na części w rosole z jarzynami i ryżem lub makaronem.
Składniki:
- 1 kura,
- 25 dag włoszczyzny,
- 5 dag cebuli,
- 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki,
- sól,
Przygotowanie:
- Skruszałą, sprawioną, starannie opłukaną kurę uformować włożyć do wrzącej, osolonej wody, gotować pod przykryciem do miękkości.
- Gdy kura jest na dogotowaniu, dodać oczyszczoną, opłukaną włoszczyznę, zrumienioną cebulę.
- Ugotowaną kurę wyjąć, podzielić na części, ułożyć na podłużnym półmisku.
- Przybrać jarzynami z gotowania, polać 3 – 4 łyżkami rosołu, posypać siekaną, zieloną pietruszką.
- Podać z jarzyną gotowaną „z wody” (kalafior, brukselka, marchewka).
- Kura gotowana może być podana z ryżem gotowanym na sypko lub z ziemniakami i kompotem z jabłek lub borówek.
- Można również podawać kurę podzieloną na części w rosole z jarzynami i ryżem lub makaronem.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]