Dania główneMięso - potrawyObiadPRZEPISY

Kura gotowana

Kura gotowana


Można również podawać kurę podzieloną na części w rosole z jarzynami i ryżem lub makaronem.

Składniki:

  • 1 kura,
  • 25 dag włoszczyzny,
  • 5 dag cebuli,
  • 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki,
  • sól,

Przygotowanie:

  1. Skruszałą, sprawioną, starannie opłukaną kurę uformować włożyć do wrzącej, osolonej wody, gotować pod przykryciem do miękkości.
  2. Gdy kura jest na dogotowaniu, dodać oczyszczoną, opłukaną włoszczyznę, zrumienioną cebulę.
  3. Ugotowaną kurę wyjąć, podzielić na części, ułożyć na podłużnym półmisku.
  4. Przybrać jarzynami z gotowania, polać 3 – 4 łyżkami rosołu, posypać siekaną, zieloną pietruszką.
  5. Podać z jarzyną gotowaną „z wody” (kalafior, brukselka, marchewka).
  6. Kura gotowana może być podana z ryżem gotowanym na sypko lub z ziemniakami i kompotem z jabłek lub borówek.
  7. Można również podawać kurę podzieloną na części w rosole z jarzynami i ryżem lub makaronem.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x