Kurczak w majonezie
Kurczak w majonezie
Składniki:
- 1 kurczak,
- 1½ l wody,
- 20 dag włoszczyzny,
- 2 liście bobkowe,
- 3 – 4 ziarnka pieprzu,
- 3 -4 ziarnka ziela angielskiego,
- 40 dag sałatki jarzynowej,
- ¼ l majonezu,
- zielenina,
- sól,
Przygotowanie:
- Sprawionego kurczaka (Sprawianie drobiu) najpierw opłukać, odcisnąć z wody, natrzeć solą.
- Następnie zagotować wodę, osolić ją, włożyć kurczaka, gotować go powoli, a pod koniec włożyć do niego oczyszczoną włoszczyznę i przyprawy.
- Gotować na wolnym ogniu.
- Kiedy już będzie miękki, zdjąć go z płyty.
- Ostudzić go w wywarze, potem go podzielić, usunąć ostrożnie wszystkie kości, tak aby nie poszarpać mięsa.
- później na podłużnym półmisku ułożyć płaską warstwę sałatki jarzynowej, na sałatce ułożyć mięso z kurczaka, a wszystko oblać sosem majonezowym z domowego lub garmażeryjnego majonezu.
- Na koniec kurczak w majonezie może być przybrany listkami sałaty.
- Podobnie możemy przygotować danie z kury.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
