Łazanki zapiekane z kapustą
Łazanki zapiekane z kapustą lub z serem
Składniki:
nadzienie:
- 1 kg kapusty świeżej,
- 5 dag cebulki,
- 4 dag tłuszczu,
- 2 dag grzybów,
- sól, pieprz,
ciasto:
- 35 dag mąki,
- 2 – 3 jajka,
- sól,
- 6 – 8 łyżek wody,
- 2 dag tłuszczu do posmarowania formy,
- 2 dag bułki do formy,
Przygotowanie:
- Przyrządzić nadzienie z kapusty i grzybów (Pierogi ze świeżej kapusty z grzybami).
- Przyrządzić łazanki, ugotować, wymieszać z kapustą.
- Płaski rondel posmarować tłuszczem, posmarować tartą bułką.
- Włożyć łazanki z kapustą, wstawić do piekarnika na 30 – 40 minut.
- Gdy brzegi lekko się zrumienią, wyjąć, okroić boki ciasta nożem, wyłożyć na półmisek.
- Podawać z masłem, sosem grzybowym lub pomidorowym.
- Łazanki z serem przyrządza się tak samo jak z kapustą.
- Nadzienie z sera wg przepisu na pierogi z serem.
- Potrawę przyrządzoną z tej ilości składników podaje się jako danie podstawowe.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]