Dania główneMięso - potrawyPRZEPISYPrzystawkiŚwiąteczne i karnawałowe

Łosoś z rusztu

Łosoś z rusztu

faktycznie rozpływa się w ustach. To ryba niskokaloryczna, z dużą też zawartością kwasów omega-3. Zawiera bowiem sporo witaminy A, B, D.


Składniki:

Łosoś z rusztu – przygotowanie:

  1. Łososia ogolić, sprawić, opłukać, odcisnąć z wody, najpierw pokroić na dzwonka o grubości ok. 2 cm.
  2. Duże, szorstkie dzwonka podzielić na połowę, usunąć kręgosłup.
  3. Rybę osolić, pozostawić na godzinę, osuszyć, posmarować olejem każdy kawałek ryby, oraz silnie rozgrzany ruszt, ułożyć na nim kawałki ryby, piec około 15 minut,
  4. W połowie pieczenia rybę obrócić na drugą stronę i uważać, żeby się nie przypaliła.
  5. Gdy porcje ryby się zrumienią i będą miękkie (spróbować nakłuwając widelcem, lub ostro zaostrzonym patyczkiem) — wyjąć, ułożyć na półmisku, na każde dzwonko położyć po kawałku masła, skropić sokiem z cytryny ( lub rozpuszczonym kwaskiem cytrynowym).
  6. Obok ryby ułożyć resztę cytryny pokrojonej w cząstki lub talarki, przybrać zieleniną.
  7. Podawać z ziemniakami, frytkami i sałatą głowiastą z olejem, oddzielnie podać sos tatarski.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x