Łosoś z rusztu
Łosoś z rusztu
faktycznie rozpływa się w ustach. To ryba niskokaloryczna, z dużą też zawartością kwasów omega-3. Zawiera bowiem sporo witaminy A, B, D.
Składniki:
- 80 dag łososia,
- 3 dag masła,
- sól,
- 3 dag oleju,
- 1 cytryna lub 1 – 2 dag kwasku cytrynowego,
- zielenina,
Łosoś z rusztu – przygotowanie:
- Łososia ogolić, sprawić, opłukać, odcisnąć z wody, najpierw pokroić na dzwonka o grubości ok. 2 cm.
- Duże, szorstkie dzwonka podzielić na połowę, usunąć kręgosłup.
- Rybę osolić, pozostawić na godzinę, osuszyć, posmarować olejem każdy kawałek ryby, oraz silnie rozgrzany ruszt, ułożyć na nim kawałki ryby, piec około 15 minut,
- W połowie pieczenia rybę obrócić na drugą stronę i uważać, żeby się nie przypaliła.
- Gdy porcje ryby się zrumienią i będą miękkie (spróbować nakłuwając widelcem, lub ostro zaostrzonym patyczkiem) — wyjąć, ułożyć na półmisku, na każde dzwonko położyć po kawałku masła, skropić sokiem z cytryny ( lub rozpuszczonym kwaskiem cytrynowym).
- Obok ryby ułożyć resztę cytryny pokrojonej w cząstki lub talarki, przybrać zieleniną.
- Podawać z ziemniakami, frytkami i sałatą głowiastą z olejem, oddzielnie podać sos tatarski.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]