Makaron z grzybami zapiekany (np. łazanki)
Makaron z grzybami zapiekany (np. łazanki).
Potrawy z mąki (makarony) są to dania węglowodanowe, dostarczające nam niezbędnych kalorii, będące źródłem energii dla naszego organizmu. Dostarczają też pewnej ilości białka i błonnika, niektórych składników mineralnych. Ciasto na kluski krajane wałkuje się i pozostawia na ok. 20 minut do przeschnięcia. Następnie składa się je w pasy o szerokości 5 cm, składa po pasy 3 – 4 razem, przesypuje mąką, przesuwa na brzeg stolnicy i kraje w równe paski. Pokrajane kluski rozrzuca się na stolnicy. Łazanki otrzymuje się przez pokrajanie poprzeczne zwiniętego rulonu na jednocentymetrowe paski i następnie pokrojenie pasków w kwadraciki. Pokrajane łazanki rozrzuca się na stolnicy.
Składniki:
ciasto:
- 35 dag mąki,
- 2 – 3 jajka,
- sól,
- 6 – 8 łyżek wody,
nadzienie:
- ½ kg świeżych grzybów,
- 10 dag cebuli,
- sól, pieprz,
- 3 dag tłuszczu,
- ⅛ l śmietany,
- 1 żółtko,
- 4 dag sera tylżyckiego,
Przygotowanie:
- Grzyby wpierw opłukać, oczyścić, przyciąć trzony, poszatkować w cienkie talarki, dodać 2 łyżki wody, ugotować, odparować, aby płynu było jak najmniej.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę, następnie zrumienić na jasnożółty kolor, wymieszać z grzybami, dodać sól i pieprz.
- Przyrządzić makaron lub łazanki.
- Połączyć z grzybami i cebulą, później wyłożyć na półmisek lub do żaroodpornego naczynia do zapiekania.
- Zalać po wierzchu śmietaną rozmąconą z żółtkami, posypać z wierzchu tartym serem, wstawić na kilka minut do gorącego piekarnika (zapiec).
- Na koniec, gdy ser się lekko zrumieni, podawać na tym samym półmisku, lub w naczyniu.
- Podać makaron z grzybami, do niego surówkę z pomidorów lub inną.
- Zamiast grzybów świeżych można użyć grzybów suszonych.