Makowiec z jabłkami, z biszkoptem
Makowiec z jabłkami, nazywany japońskim, jest wspaniały! Połączenie smaku makowego z jabłkowym jest doskonale zsynchronizowane. Słodko-kwaśny ton ciasta smakuje wszystkim, nawet tym, którzy nie przepadają za słodyczą wypieków.
Składniki:
makowiec:
- 1 szklanka maku,
- 2 jaj,
- 30 dag cukru—pudru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 ½ szklanki przetartych, osączonych jabłek,
- 15 dag masła,
- 2 łyżki kaszy manny,
biszkopt:
- 4 jaja,
- 4 łyżki cukru,
- 4 łyżki mąki
- odrobina proszku do pieczenia,
Przygotowanie:
- Przygotować biszkopt: Białka z jajek ubić na sztywną pianę, dodając cukier i mąkę z odrobiną proszku do pieczenia.
- Makowiec: Ubić pianę z białek.
- Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, dodać sparzony, osączony i zmielony mak (zobacz: masa makowa), kaszę mannę, proszek do pieczenia, jabłka.
- Ciągle mieszając dodać pianę.
- Masę włożyć na blachę wyłożoną pergaminem.
- Piec przez 30—35 minut.
- Następnie wylać na to biszkopt i piec jeszcze przez około 25 minut.
- Po studzeniu makowiec z jabłkami odwrócić i polać polewą.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]