Marynowany łosoś
Marynowany łosoś
Kto faktycznie nie lubi łososia? Gdy marynowany? Można go mianowicie przygotować szybko i łatwo. Marynowanie trwa tylko 24 godziny, potrawa jest niskokaloryczna, ale jednocześnie pożywna i smaczna.
16 g białka, 8 g tłuszczu, 1 g węglowodanów
? Czas przygotowania: 20 minut ‖ ♨ Czas marynowania: 24 h ‖ ? Temperatura: ‖ IG: 1 porcja = 140 kcal ‖
Składniki:
Przygotowanie:
- Filet wpierw opłukać, osuszyć, przekroić poziomo na dwa płaty.
- Jałowiec najpierw utłuc w moździerzu, wymieszać z 3 – 4 łyżeczkami soli, 1 łyżeczką pieprzu i cukrem.
- Koperek opłukać i osuszyć.
- Kilka gałązek odłożyć, wpierw resztę posiekać.
- Dolny płat ryby posypać zaś koperkiem i mieszanką przypraw.
- Przykryć drugim płatem (lecz skórką do góry).
- Rybę włożyć do płaskiego naczynia, przykryć i później wstawić do lodówki do przemacerowania na 24 godziny.
- Majonez dokładnie wymieszać z musztardą.
- Sos doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Filet pokroić ukośnie w cienkie plastry.
- Marynowany łosoś wyłożyć na talerze, ozdobić cząstkami cytryny i resztą koperku.
- Obok wyłożyć porcje kremu musztardowego.
Uwaga:
Koperek przeznaczony do dekoracji najlepiej włożyć do woreczka foliowego, szczelnie zamknąć i trzymać w lodówce. Wyjąć przed użyciem – będzie świeży i pachnący.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]