Masa jabłkowa z migdałami
Masa jabłkowa z migdałami
nadaje się jako dodatek do wielu potraw – głównie do deserów. Można ją użyć w mazurkach i tortach jako pyszny dodatek. Poniżej przedstawiam przepis w jaki sposób możesz ją wykonać.
Składniki:
- 80 dkg kwaskowych jabłek,
- 40 dkg cukru,
- ⅛ l wody,
- cytryna lub kwasek cytrynowy,
- 5 – 10 migdałów lub orzechów,
- wanilia,
Przygotowanie:
- Z cukru i wody ugotować syrop 2 stopnia „do nitki”.
- Jabłka i cytrynę opłukać, zetrzeć ze skórką odrzucając pestki, dodać do syropu.
- Gotować na silnym ogniu do przezroczystości ciągle mieszając.
- Gdy masa jest gęsta (spada z łyżki płatkami), dodać obrane, posiekane migdały i wanilię.
- Masa jabłkowa z migdałami jest gotowa.
- Letnią masą przekładać torty, mazurki.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]