Ciasto potrawyDesery i napojePRZEPISYWypiekaneWyroby cukiernicze

Masa jabłkowa z migdałami

Masa jabłkowa z migdałami

nadaje się jako dodatek do wielu potraw – głównie do deserów. Można ją użyć w mazurkach i tortach jako pyszny dodatek. Poniżej przedstawiam przepis w jaki sposób możesz ją wykonać.


Składniki:

  • 80 dkg kwaskowych jabłek,
  • 40 dkg cukru,
  • ⅛ l wody,
  • cytryna lub kwasek cytrynowy,
  • 5 – 10 migdałów lub orzechów,
  • wanilia,

Przygotowanie:

  1. Z cukru i wody ugotować syrop 2 stopnia „do nitki”.
  2. Jabłka i cytrynę opłukać, zetrzeć ze skórką odrzucając pestki, dodać do syropu.
  3. Gotować na silnym ogniu do przezroczystości ciągle mieszając.
  4. Gdy masa jest gęsta (spada z łyżki płatkami), dodać obrane, posiekane migdały i wanilię.
  5. Masa jabłkowa z migdałami jest gotowa.
  6. Letnią masą przekładać torty, mazurki.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x