Masa marcepanowa z różą
«Masa Marcepanowa z Różą»
Przygotowanie. Do naszych deserów, tortów, ciastek i wypieków taka masa będzie wspaniałym dodatkiem. Prosta do wykonania, dodaje niesamowitego smaku naszym wyrobom cukierniczym.
Składniki:
- ¼ kg migdałów,
- ¼ kg cukru,
- ⅛ l wody,
- 1 cytryna,
- ½ łyżki octu 6%,
- 2 łyżki tartej róży cukrowej,
Masa marcepanowa z różą – przygotowanie:
- Migdały sparzyć, obrać ze skórki, lekko, przepuścić przez maszynkę,
- Z cukru, wody i octu sporządzić syrop 2 stopnia „do nitki”, ostudzić do 60°C, wlać na miskę i ucierać.
- Jeżeli tworząca się pomadka jest za gęsta, rozrzedzić sokiem z cytryny lub rozpuszczonym kwaskiem cytrynowym.
- Do pomadki dodać różę, rozetrzeć i wymieszać z migdałami.
- Masę można sporządzać również bez róży.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]