Mazurek krucho-drożdżowy
Mazurek krucho-drożdżowy.
Składniki:
ciasto:
- 25 dag mąki krupczatki,
- 8 dag masła,
- 1 jajo,
- 2 żółtka,
- 8 dag cukru,
- wanilia,
- 2 ½ dag drożdży,
- 2 – 3 łyżki śmietany,
- tłuszcz do formy,
- ½ jaja do smarowania ciasta,
przybranie:
- 3 dag rodzynków,
- 10 dag orzechów lub migdałów,
- 5 dag cukru – gruby grysik,
- 3 dag skórki pomarańczowej,
Przygotowanie:
- Orzechy wpierw przebrać, pokroić, rodzynki opłukać, osączyć, skórkę pomarańczową pokroić w drobną kostkę.
- Przyrządzić ciasto krucho-drożdżowe w ten sposób jak „Strucla krucho-drożdżowa z makiem”.
- Wywałkować na grubość 2 cm, ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze o 3 niskich brzegach.
- Ciasto z wierzchu posmarować rozmąconym jajem, następnie posypać cukrem, rodzynkami, siekanymi orzechami i skórką pomarańczową.
- Zostawić w temperaturze pokojowej, aby wyrosło.
- Piec w gorącym piekarniku około 20 minut.
- Wyjąć, lekko schłodzić, na koniec zdjąć z blachy przy pomocy długiego, szerokiego noża.
- Gdy ostygnie, mazurek krucho-drożdżowy pokroić w prostokąty.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]