Mazurek kruchy z kajmakiem waniliowym czekoladowym kawowym
Mazurek kruchy.
Pokrajane na małe prostokątne kawałki mazurki podajemy na zakończenie uroczystego śniadania świątecznego, a także na podwieczorek dla gości odwiedzających nas w tym okresie. Stanowią one znakomite ciasto do kawy i podobnie herbaty. Harmonizują one również z winem deserowym, koniakiem, czy też likierem.
Mazurki przyrządza się na ogół raz w roku. Tradycja nakazuje nam tak naprawdę przyrządzać je z okazji Świąt Wielkanocnych. Mazurki to zaś wybitnie polski przysmak, zdobiły one przez wieki nasze wielkanocne stoły. W czasach naszych prababek bywały przekazywane wszelako z pokolenia na pokolenie. Tę rodzinną tradycję, kulinarną tajemnicę matki także przekazywały córkom “w posagu “. Dziś również mazurek domowy, dość pracochłonny i raczej kosztowny manifestuje szacunek wobec tradycji i oprócz tego uczucia pani domu do swoich domowników.
Pod formą niewielkiego ciasta kryją się jego bardzo atrakcyjne struktury, wyszukane smaki, tudzież niebiańskie zapachy. Do jego przyrządzania używamy zaś prawie wszystkich rodzajów ciasta, poczynając od drożdżowych, po kruche, półkruche i półfrancuskie, czy francuskie, aż po piaskowe i makaronikowe. Mazurki przygotowuje się również bez podstawy ciasta, zastępując je waflami i opłatkami, na które nakład się różnego rodzaju masy, lukry i polewy. Są też takie mazurki, które przygotowuje się z wielu rodzajów ciast, przekładając je masami, przetworami owocowymi , czy też kremami.
Składniki:
kruche ciasto:
- 30 dag mąki krupczatki,
- 20 dag masła,
- 10 dag cukru pudru,
- 3 gotowane żółtka,
- wanilia,
kajmak waniliowy:
- 0,5 l mleka lub śmietanki,
- 40 dag cukru,
- 5 – 10 dag masła,
- ⅓ laski wanilii,
- 1 łyżka karmelu,
Przyrządzić ciasto na mazurek kruchy:
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać na stolnicę, najpierw żółtka oddzielić od białek, włożyć do cedzaka, razem z nim wstawić do wrzącej wody, gotować przez 10 minut.
- Następnie ugotowane żółtka wyjąć, przetrzeć przez sito, zużywając jak najmniejszą powierzchnię sita.
- Mąkę posiekać z masłem, dodać przesiany cukier, żółtka, wanilię i szybko zagnieść kruche ciasto.
- Zostawić w chłodnym miejscu na 20 – 30 minut.
- Czwartą część ciasta odłożyć, resztę wywałkować na grubość ¾ cm, ułożyć na prostokątnej blasze o 3 niskich brzegach.
- Palcami wyrównać brzegi, które posmarować wokół białkiem.
- Z jednej czwartej części ciasta uformować wałeczek grubości palca, dopasować do obwodu i mocno przyciskając ułożyć dookoła kruchego ciasta.
- Wałeczek ukształtować ozdobnie wyciskając różne wzory szczypczykami lub końcem noża, powierzchnię wałeczka posmarować rozmąconym jajem.
- Wstawić ciasto do gorącego, dobrze nagrzanego piekarnika, upiec na złoty kolor.
- Mazurek kruchy wyjąć, gorący zsunąć przy pomocy szerokiego noża na deseczkę.
- Przyrządzić kajmak waniliowy:
- Do kajmaku dodać 1 łyżkę karmelu.
- Ugotowany kajmak wyłożyć na mazurek, równo rozsmarować, przybrać ciemnymi rodzynkami lub skórką pomarańczową.
- Krajać następnego dnia w prostokąty.
Zamiast kajmaku waniliowego można zastosować kajmak czekoladowy lub kawowy.