Mazurek pomarańczowy – jabłkowy
Mazurek pomarańczowy – jabłkowy
Składniki:
kruche ciasto:
- 30 dag mąki krupczatki,
- 20 dag masła,
- 10 dag cukru – pudru,
- 3 ugotowane żółtka,
masa pomarańczowa:
- 2 cytryny,
- 50 dag pomarańczy,
- 50 dag cukru,
- ⅛ wody,
- 10 dag migdałów,
Przygotowanie:
- Przyrządzić i upiec kruche ciasto według przepisu „Mazurek kruchy z kajmakiem waniliowym”.
- Przyrządzić masę pomarańczową: opłukać cytryny i pomarańcze, zetrzeć na tarce, pestki odrzucić, dodać cukier.
- Włożyć do rondla i smażyć na gęstą, przejrzystą masę często mieszając.
- Odstawić na bok płyty, zmieszać z obranymi i pokrojonymi w bardzo cienkie płatki migdałami.
- Masę wyłożyć na upieczone kruche ciasto, rozsmarować nożem zanurzonym w gorącej wodzie.
- Mazurek pomarańczowy – jabłkowy przybrać, posypując obranymi, pokrojonymi w bardzo cienkie płatki migdałami.
Mazurek jabłkowy
Przygotowanie mazurka jabłkowego
- Przyrządzić według przepisu: „Mazurek pomarańczowy”.
- Zamiast masy pomarańczowej dodać masę jabłkową (Masy owocowe).
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]