Mózg cielęcy zapiekany w sosie beszamelowym
Mózg Cielęcy Zapiekany W Sosie Beszamelowym
Składniki:
- 50 – 60 dag mózgu cielęcego,
- sól, ocet,
- ½ l sosu beszamelowego,
- 1 cytryna,
- 3 dag sera tylżyckiego lub szwajcarskiego,
- 2 dag tartej bułki,
- zielenina,
Przygotowanie:
- Zagotować 1 l wody, wpierw osolić, dodać octu.
- Mózg opłukać z błon, potem zalać wrzącą wodą z octem i gotować około 3 – 5 minut.
- Wyjąć ostrożnie łyżką cedzakową na płytki talerz, następnie pokroić w grubą kostkę.
- Przyrządzić też sos beszamelowy.
- Tymczasem ⅓ sosu wymieszać ostrożnie z mózgiem.
- Ułożyć na półmisku do zapiekania, polać resztą sosu.
- Posypać tartym serem szwajcarskim lub tylżyckim, skropić stopionym masłem z tartą bułką.
- Wstawić do gorącego piekarnika na 20 minut i zapiec.
- Wydać na tym samym półmisku, na którym się zapiekał, przybrać talarkami cytryny i zieleniną.
- Podawać z makaronem.
- Mózg cielęcy zapiekany może być także w muszelkach.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]