Musaka
Patlican musakkasi, czyli musaka
/czytaj: patlidżan musakasi/. Potrawa kuchni tureckiej. Zapiekanka z bakłażanów. Turcja – kraj rolniczy – produkuje wiele warzyw, jak bakłażany, kabaczki, dynie, pomidory, karczochy, liczne odmiany fasolki szparagowej i papryki. Przyrządza się te jarzyny na różne sposoby: duszone w sosach z dodatkiem mięsa lub cebuli, faszerowane ryżem z mięsem, obsmażane na oliwie, a następnie duszone.
Składniki:
- 4 średnie bakłażany,
- 25 dag ugotowane i zmielonej baraniny,
- 3 pomidory,
- 3 łyżki oliwy,
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżki mąki,
- 3 łyżki drobno posiekanej cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- 10 dag pieczarek,
- 2 jajka,
- 1 łyżka soku cytrynowego,
- 4 łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki pieprzu,
- natka pietruszki,
Przygotowanie:
- Trzy bakłażany przepołowić wzdłuż spiczastym ostrym nożem, oddzielić miąższ od skórki nacinając go w kilku miejscach ostrożnie, aby nie przybić skórki.
- Na patelni wpierw rozgrzać 2 łyżki oliwy, włożyć połówki bakłażanów miąższem w dół, obsmażyć, podlać gorącą wodą (2 łyżki) i sokiem z cytryny, dusić pod przykryciem.
- Następnie wybrać łyżeczką miąższ, pozostawić skórki.
- Czwarty bakłażan, obrany ze skórki i pokrajany na plastry o grubości 1,5 cm, obtoczyć w mące i obsmażyć.
- Cebulę przesmażyć na maśle, dodać obrane i pokrajane pieczarki, dusić kila minut pod przykryciem.
- Do podduszonych pieczarek i cebuli włożyć obrane ze skórki i pokrajane pomidory, miąższ z bakłażanów, zmielone mięso, roztarty czosnek, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól i pieprz. Dusić jeszcze przez kilka minut.
- Farsz ostudzić, wymieszać z surowymi jajkami i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
- Odpowiedniej wielkości naczynie (formę) dobrze wysmarować oliwą i całe wyłożyć skórkami bakłażanów (licem na zewnątrz), tak aby skórki wystawały ponad brzeg naczynia.
- Wnętrze napełnić farszem przekładanym plastrami bakłażana.
- Zawinąć do środka skórki bakłażanów (jeśli nie przykryją wierzchu, wolne miejsce przykryć folią aluminiową).
- Po wyjęciu z piekarnika pozostawić w formie jeszcze 10 minut, a następnie wyłożyć na okrągły półmisek.
- Musaka powinna być podana na gorąco z sosem pomidorowym.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]