Dania główneMięso - potrawyObiadPRZEPISY

Musaka

Patlican musakkasi, czyli musaka

/czytaj: patlidżan musakasi/. Potrawa kuchni tureckiej. Zapiekanka z bakłażanów. Turcja – kraj rolniczy – produkuje wiele warzyw, jak bakłażany, kabaczki, dynie, pomidory, karczochy, liczne odmiany fasolki szparagowej i papryki. Przyrządza się te jarzyny na różne sposoby: duszone w sosach z dodatkiem mięsa lub cebuli, faszerowane ryżem z mięsem, obsmażane na oliwie, a następnie duszone. 


Składniki:

  • 4 średnie bakłażany,
  • 25 dag ugotowane i zmielonej baraniny, 
  • 3 pomidory, 
  • 3 łyżki oliwy, 
  • 1 łyżka masła, 
  • 2 łyżki mąki, 
  • 3 łyżki drobno posiekanej cebuli, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 10 dag pieczarek, 
  • 2 jajka, 
  • 1 łyżka soku cytrynowego, 
  • 4 łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • natka pietruszki, 

Przygotowanie:

  1. Trzy bakłażany przepołowić wzdłuż spiczastym ostrym nożem, oddzielić miąższ od skórki nacinając go w kilku miejscach ostrożnie, aby nie przybić skórki.
  2. Na patelni wpierw rozgrzać 2 łyżki oliwy, włożyć połówki bakłażanów miąższem w dół, obsmażyć, podlać gorącą wodą (2 łyżki) i sokiem z cytryny, dusić pod przykryciem. 
  3. Następnie wybrać łyżeczką miąższ, pozostawić skórki. 
  4. Czwarty bakłażan, obrany ze skórki i pokrajany na plastry o grubości 1,5 cm, obtoczyć w mące i obsmażyć. 
  5. Cebulę przesmażyć na maśle, dodać obrane i pokrajane pieczarki, dusić kila minut pod przykryciem. 
  6. Do podduszonych pieczarek i cebuli włożyć obrane ze skórki i pokrajane pomidory, miąższ z bakłażanów, zmielone mięso, roztarty czosnek, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól i pieprz. Dusić jeszcze przez kilka minut. 
  7. Farsz ostudzić, wymieszać z surowymi jajkami i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. 
  8. Odpowiedniej wielkości naczynie (formę) dobrze wysmarować oliwą i całe wyłożyć skórkami bakłażanów (licem na zewnątrz), tak aby skórki wystawały ponad brzeg naczynia. 
  9. Wnętrze napełnić farszem przekładanym plastrami bakłażana. 
  10. Zawinąć do środka skórki bakłażanów (jeśli nie przykryją wierzchu, wolne miejsce przykryć folią aluminiową). 
  11. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić w formie jeszcze 10 minut, a następnie wyłożyć na okrągły półmisek. 
  12. Musaka powinna być podana na gorąco z sosem pomidorowym
 baklazan-z-pomidorami


Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x