Naleśniki z grzybami świeżymi lub suszonymi
Naleśniki z grzybami świeżymi lub suszonymi.
są dodatkiem do zup. Do pomidorowej, grzybowej, barszczu czerwonego, zupy ogórkowej.
Składniki:
ciasto:
- 1 jajo,
- 10 dag mąki,
- ⅛ l mleka,
- ⅛ l wody,
- skórka ze słoniny do smarowania patelni,
- 4 dag tłuszczu do odsmażenia naleśników,
nadzienie:
- 30 dag grzybów świeżych lub 10 dag suszonych,
- 4 dag czerstwej bułki,
- 5 dag cebuli,
- sól, pieprz,
- 2 dag tłuszczu,
panierowanie:
- 2 – 3 łyżki ciasta naleśnikowego,
- 3 dag tartej bułki,
- zielenina,
Przygotowanie:
- Przyrządzić naleśniki, 2—3 łyżki zostawić do panierowania.
- Usmażone naleśniki cienko smarować nadzieniem, zwijać w ruloniki, później w ślimaka, koniec zawinąć pod spód ślimaczka, przycisnąć.
- (Najlepiej zawijać naleśniki prawie gorące, lepiej się trzymają).
- Ostudzone ślimaczki zanurzać w cieście naleśnikowym, osypywać tartą bułką, smażyć na tłuszczu z dwóch stron, układać w piramidkę na okrągłym półmisku, przybrać zieloną pietruszką.
- Podawać do zup czystych – barszczu, zupy pomidorowej, grzybowej, ogórkowej.
- Usmażone naleśniki z grzybami świeżymi, czy suszonymi potrzebne będą do przygotowania ślimaczków.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]