Ciasto potrawyDania główneObiad

Naleśniki z grzybami świeżymi lub suszonymi

Naleśniki z grzybami świeżymi lub suszonymi.

są dodatkiem do zup. Do pomidorowej, grzybowej, barszczu czerwonego, zupy ogórkowej.


Składniki:

ciasto:

  • 1 jajo,
  • 10 dag mąki,
  • ⅛ l mleka,
  • ⅛ l wody,
  • skórka ze słoniny do smarowania patelni,
  • 4 dag tłuszczu do odsmażenia naleśników,

nadzienie:

  • 30 dag grzybów świeżych lub 10 dag suszonych,
  • 4 dag czerstwej bułki,
  • 5 dag cebuli,
  • sól, pieprz,
  • 2 dag tłuszczu,

panierowanie:

  • 2 – 3 łyżki ciasta naleśnikowego,
  • 3 dag tartej bułki,
  • zielenina,

Przygotowanie:

  1. Przyrządzić naleśniki, 2—3 łyżki zostawić do panierowania.
  2. Usmażone naleśniki cienko smarować nadzieniem, zwijać w ruloniki, później w ślimaka, koniec zawinąć pod spód ślimaczka, przycisnąć.
  3. (Najlepiej zawijać naleśniki prawie gorące, lepiej się trzymają).
  4. Ostudzone ślimaczki zanurzać w cieście naleśnikowym, osypywać tartą bułką, smażyć na tłuszczu z dwóch stron, układać w piramidkę na okrągłym półmisku, przybrać zieloną pietruszką.
  5. Podawać do zup czystych – barszczu, zupy pomidorowej, grzybowej, ogórkowej.
  6. Usmażone naleśniki z grzybami świeżymi, czy suszonymi potrzebne będą do przygotowania ślimaczków.

0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x