Naleśniki z mięsem lub podrobami
Naleśniki z mięsem lub podrobami.
-robię zawsze, kiedy pozostaje mi gotowane mięso z rosołu, albo z zupy. Z mięsem lub podrobami, zależnie od użytych «surowców». Najlepiej zjeść je świeże, lecz można też je zamrozić, jako doskonałe «danie awaryjne».
Nadzienie:
Składniki:
- 30 dkg gotowanego mięsa lub podrobów,
- 5 dkg czerstwej bułki,
- 5 dkg cebuli,
- 3 dkg tłuszczu,
- 3 – 4 łyżki śmietany lub rosołu,
- sól, pieprz,
Ciasto:
- 2 jajka,
- ¼ litra wody,
- ¼ mleka,
- 20 dkg mąki,
- sól,
- skórka ze słoniny do smarowania patelni,
- 4 – 6 dkg tartej bułki,
- zielenina,
Przygotowanie:
Przyrządzić nadzienie:
- Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na tłuszczu.
- Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć.
- Ugotowane mięso, cebulę, bułkę przepuścić przez maszynkę do mięsa, utrzeć starannie, dodając 3–4 łyżki śmietany lub rosołu, sól, pieprz do smaku.
- Farsz powinien być tak gęsty, aby można było go łatwo smarować nożem.
Usmażyć Naleśniki bez Piany.
- Odłożyć 4–5 łyżek ciasta naleśnikowego.
- Każdy naleśnik smarować nadzieniem, zawijać brzegi z 2 stron na 2 – 3 cm, zwijać ciasto w rulonik, zanurzać w cieście naleśnikowym, otaczać w tartej bułce.
- Obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano na silnie rozgrzanym tłuszczu.
- Naleśniki z mięsem lub podrobami ułożyć rzędem na podłużnym półmisku, przybrać gałązkami zielonej pietruszki.
Podawać z sosem grzybowym lub koperkowym i surówką z warzyw. Usmażone naleśniki smarować nadzieniem, panierować ciastem naleśnikowym i tartą bułką, osmażyć na rumiano.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]