Dania główneMięso - potrawyPRZEPISY

Naleśniki z mięsem lub podrobami

Naleśniki z mięsem lub podrobami.

-robię zawsze, kiedy pozostaje mi gotowane mięso z rosołu, albo z zupy. Z mięsem lub podrobami, zależnie od użytych «surowców». Najlepiej zjeść je świeże, lecz można też je zamrozić, jako doskonałe «danie awaryjne».


Nadzienie:

Składniki:

  • 30 dkg gotowanego mięsa lub podrobów,
  • 5 dkg czerstwej bułki,
  • 5 dkg cebuli,
  • 3 dkg tłuszczu,
  • 3 – 4 łyżki śmietany lub rosołu,
  • sól, pieprz,

Ciasto:

  • 2 jajka,
  • ¼ litra wody,
  • ¼ mleka,
  • 20 dkg mąki,
  • sól,
  • skórka ze słoniny do smarowania patelni,
  • 4 – 6 dkg tartej bułki,
  • zielenina,

Przygotowanie:

Przyrządzić nadzienie:

  1. Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na tłuszczu.
  2. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć.
  3. Ugotowane mięso, cebulę, bułkę przepuścić przez maszynkę do mięsa, utrzeć starannie, dodając 3–4 łyżki śmietany lub rosołu, sól, pieprz do smaku.
  4. Farsz powinien być tak gęsty, aby można było go łatwo smarować nożem.

Usmażyć Naleśniki bez Piany.

  1. Odłożyć 4–5 łyżek ciasta naleśnikowego.
  2. Każdy naleśnik smarować nadzieniem, zawijać brzegi z 2 stron na 2 – 3 cm, zwijać ciasto w rulonik, zanurzać w cieście naleśnikowym, otaczać w tartej bułce.
  3. Obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano na silnie rozgrzanym tłuszczu.
  4. Naleśniki z mięsem lub podrobami ułożyć rzędem na podłużnym półmisku, przybrać gałązkami zielonej pietruszki.

Podawać z sosem grzybowym lub koperkowymsurówką z warzyw. Usmażone naleśniki smarować nadzieniem, panierować ciastem naleśnikowym i tartą bułką, osmażyć na rumiano.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x