Ogniste Raclette
Ogniste Raclette.
Raclette – to wprawdzie stary, znany od wieków przysmak – lecz odzyskuje teraz swą dawną popularność. To sztuka wyrafinowanego topienia sera i przyrządzania z niego potraw, spożywanych w miłej atmosferze. dawniej były to potrawy bardzo pożywne. Grubą porcję sera najpierw nawlekano na rożen, kierując go w stronę żaru lub płomienia. Topiące się ser zeskrobywano nożem na kromkę wiejskiego chleba lub ziemniaki w mundurkach – i w końcu tak spożywano. Dziś stosuje się bardziej wyrafinowane techniki topienia sera w warunkach domowych.
Składniki:
- 60 dag mięsa wieprzowego,
- sól, pieprz mielony,
- 1 łyżka soli przyprawowej,
- tłuszcz do pieczenia,
- 2 posiekane ząbki czosnku,
- 2 drobno pokrojone strączki papryki,
- 2 posiekane cebule,
- 1 mały seler pokrojony w plasterki,
- 1 puszka fasoli,
- 2 łyżki pasty pomidorowej,
- 1 filiżanka sangrita picante,
- 1 filiżanka zagęszczonego sosu z pieczeni,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki octu owocowego,
- 1 łyżka majeranku,
- 1 łyżka tymianku,
- 40 dag sera raclette,
Przygotowanie:
- Mięso wieprzowe wpierw pokroić w niewielkie plasterki, posolić, posypać pieprzem, i natrzeć solą przyprawową.
- Rozgrzać tłuszcz na patelni, następnie dodać czosnek i pokrojone strączki pieprzu, po czym usmażyć wieprzowinę, wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce.
- Przysmażyć warzywa na szklisto, dodać też fasolę, pastę pomidorową, sangritę i sos z pieczeni, wszystko wymieszać i doprawić do smaku.
- Na koniec “Ogniste Raclette” – wyłożyć wszystkie składniki na talerze i polać stopionym serem.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]