Omlet francuski
Omlet francuski.
Co dziś na śniadanie? To dobra odpowiedź. Dość łatwy w przygotowaniu, nie wymaga zbyt wielu składników. Można go padać z różnymi warzywami.
Na średniej patelni można przyrządzić omlet najwyżej z 4 jaj.
Wprowadzenie.
Bardzo smacznym daniem z jaj są również omlety. Omlety naturalne (czyli z samej masy jaj) lub mieszane z dodatkami. Na przykład może to być szynka, kiełbasa, zielony groszek, pieczarki. Przyrządza się je w następujący sposób: najpierw rozmieszaną i ubitą trzepaczką masę z jaj po osoleniu i ewentualnym połączeniu z rozdrobnionymi i podsmażonymi dodatkami, należy wylać na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Skropioną wodą masę (jak na jajecznicę) smaży się powoli, do osiągnięcia lekko zrumienionej spodniej strony omletu, ale przy ściętej galaretowatej powierzchni. Omlety podawać na słono lub również na słodko.
Na słono podaje się omlet posypany drobno posiekanym koperkiem, albo szczypiorkiem lub natką pietruszki. Najczęściej jednak podaje się omlet również nadziewany innymi dodatkami, które nakłada się na omlet przed jego zwinięciem. Omlet podaje się na ogrzanym talerzu, zwinięty w luźny rulon, lub złożone na pół, z nadzieniem w środku. Dodatki można też mieszać z jajami przed smażeniem i wtedy zamiast omletu zwijanego otrzymuje się omlet mieszany. Omlet na słodko podaje się oprószony cukrem-pudrem, obłożony dżemem lub konfiturą albo też polany syropem owocowym.
Przygotowanie:
- Świeże jaja umyć, wpierw wybić do garnuszka, rozmącić dokładnie trzepaczką dolewając wodę, osolić.
- Jaja następnie wylać na patelnię na rozgrzany tłuszcz.
- Smażyć powoli.
- Omlet natomiast podważyć szerokim nożem od boków patelni, aby na dno spłynęła płynna masa jajeczna.
- Włożyć również pod spód omletu trochę tłuszczu.
- Gdy omlet zetnie się i spód będzie lekko rumiany, a powierzchnia omletu o konsystencji galaretowatej, omlet jest gotów.
- Zawinąć dwa boki do środka, lub złożyć na pół i za pomocą noża tymczasem zsunąć na ogrzany półmisek.
- Przybrać na koniec gałązkami zielonej pietruszki.
- Omlet można podawać z różnymi warzywami, jak na przykład z groszkiem, szparagami, marchewką, szpinakiem itp.
- Omlet francuski podaje się również z szynką, parówkami, mózgiem itp.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]