Omlet z pieczarkami
Omlet z pieczarkami.
Bardzo lubimy na śniadanie zrobić coś pożywnego, smacznego i dającego energię na rozpoczęcie dnia. To może być omlet, na przykład z pieczarkami. Szybka potrawa, spełniająca te wszystkie wymagania.
Wprowadzenie.
Bardzo smacznym daniem z jaj są również omlety. Omlety naturalne (czyli z samej masy jaj) lub mieszane z dodatkami. Na przykład może to być np szynka, kiełbasa, zielony groszek, pieczarki. Przyrządza się je w następujący sposób: najpierw rozmieszaną i ubitą trzepaczką masę z jaj po osoleniu i ewentualnym połączeniu z rozdrobnionymi i podsmażonymi dodatkami, należy wylać na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Skropioną wodą masę (jak na jajecznicę) smaży się powoli, do osiągnięcia lekko zrumienionej spodniej strony omletu, ale przy ściętej galaretowatej powierzchni. Omlety podawać na słono lub również na słodko.
Na słono podaje się omlet posypany drobno posiekanym koperkiem, albo szczypiorkiem lub natką pietruszki. Najczęściej jednak podaje się omlet również nadziewany innymi dodatkami, które nakłada się na omlet przed jego zwinięciem. Omlet podaje się na ogrzanym talerzu, zwinięty w luźny rulon, lub złożone na pół, z nadzieniem w środku. Dodatki można też mieszać z jajami przed smażeniem i wtedy zamiast omletu zwijanego otrzymuje się omlet mieszany. Omlet na słodko podaje się oprószony cukrem-pudrem, obłożony dżemem lub konfiturą albo też polany syropem owocowym.
Składniki:
omlet:
- 6 jaj,
- 4 dag masła lub margaryny,
- 2 łyżki wody,
- sól,
nadzienie:
Przygotowanie:
- Pieczarki wpierw opłukać, przyciąć trzony, starsze kapelusze obrać ze skórki, cienko poszatkować, dodać obraną cebulę pokrojoną w krążki.
- Następnie włożyć do rondelka, wlać 2 – 3 łyżki wody i gotować na silnym ogniu pod przykryciem.
- Mąkę wymieszać z kilkoma łyżkami zimnego wywaru, później dodać do pieczarek, zagotować.
- Przyprawić do smaku solą, również pieprzem.
- Wsypać siekaną zieleninę, następnie połączyć ze śmietaną.
- Przyrządzić również omlet francuski.
- Na środek omletu nałożyć pieczarki, złożyć na pół, następnie zsunąć za pomocą noża na ogrzany półmisek,
- Pokroić na porcje, na koniec przybrać zieloną pietruszką.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]