Dania główneDietyObiad

Opiekanki sojowe

Opiekanki sojowe.

Soja jest rośliną strączkową. Nasiona soi są bardzo ważnym surowcem do produkcji pasz i stanowią też cenny pokarm dla człowieka. Produkty spożywcze wytwarzane z soi są szczególnie chętnie włączane do diety przez wegetarian, jako alternatywa dla mięsa.

[Wikipedia]


 

Składniki:

  • 40 dag soi,
  • 5 dag tłuszczu,
  • 10 dag cebuli,
  • ¼ kg bułki tartej,
  • 2 jaja,
  • łyżka posiekanego koperku i natki pietruszki,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 15 dag smalcu do smażenia,

Przygotowanie:

  1. Ugotować soję według przepisu „Fasola Jaś z wody”, przestudzić, wpierw zemleć w maszynce.
  2. Cebulę drobno pokroić, następnie podsmażyć na tłuszczu.
  3. Wszystkie składniki połączyć, najpierw wymieszać, przyprawić do smaku.
  4. Formować podłużne wałeczki i także panierować w jajku i tartej bułce.
  5. Na koniec usmażyć.
  6. Podawać opiekanki sojowe zwłaszcza z ostrymi sosami.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x