Opiekanki sojowe
Opiekanki sojowe.
Soja jest rośliną strączkową. Nasiona soi są bardzo ważnym surowcem do produkcji pasz i stanowią też cenny pokarm dla człowieka. Produkty spożywcze wytwarzane z soi są szczególnie chętnie włączane do diety przez wegetarian, jako alternatywa dla mięsa.
[Wikipedia]
Składniki:
- 40 dag soi,
- 5 dag tłuszczu,
- 10 dag cebuli,
- ¼ kg bułki tartej,
- 2 jaja,
- łyżka posiekanego koperku i natki pietruszki,
- sól, pieprz do smaku,
- 15 dag smalcu do smażenia,
Przygotowanie:
- Ugotować soję według przepisu „Fasola Jaś z wody”, przestudzić, wpierw zemleć w maszynce.
- Cebulę drobno pokroić, następnie podsmażyć na tłuszczu.
- Wszystkie składniki połączyć, najpierw wymieszać, przyprawić do smaku.
- Formować podłużne wałeczki i także panierować w jajku i tartej bułce.
- Na koniec usmażyć.
- Podawać opiekanki sojowe zwłaszcza z ostrymi sosami.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]