Pączki angielskie (oponki)
Pączki angielskie (oponki).
Tłusty Czwartek również bez pączków? W podobny sposób karnawałowa impreza? Nie, na pewno warto się tym zająć i poświęcić trochę czasu, aby je wykonać. Bądź co bądź, nie potrzeba go poświęcać aż tak dużo!
Czas wykonania: 40 min.
Składniki:
- 1 jajo całe,
- 1 żółtko,
- 2 łyżki gęstej śmietany,
- ½ kostki margaryny,
- ½ kg sera białego,
- ½ kg mąki,
- 1 dag drożdży,
- 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia,
- 2 łyżki cukru—pudru,
- smalec lub olej do smażenia (jak na pączki)
Przygotowanie:
- Margarynę wpierw roztopić, zostawić do ostudzenia.
- Następnie ser zmielić.
- Z podanych składników później zagnieść ciasto, dodając chłodną margarynę.
- Pozostawić na 15 minut, następnie wywałkować na grubość ok. 10 mm, wykrawać krążki z dziurką.
- Pączki angielskie smażyć jak zwykłe pączki.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]