Paluszki kruche (ostre)
Paluszki kruche
(ostre) są doskonałym dodatkiem do zup, szczególnie zaś do przecieranych, typu «zupa-krem» i do «zup czystych». Podaję je zawsze chociażby do czerwonego barszczu, często do zupy pomidorowej.
Składniki:
- 20 dag mąki,
- 15 dag margaryny,
- 4 dag sera żółtego,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 3 – 4 łyżki śmietany,
- sól.
Przygotowanie:
- Z mąki, margaryny, jaj, śmietany, z dodatkiem soli, wpierw zagnieść ciasto kruche.
- Zostawić zaś na 1 – 2 godziny w lodówce, albo w chłodnym pomieszczeniu.
- Rozwałkować na grubość ok. ½ cm, później ułożyć na prostokątnej blaszce, posmarować z wierzchu rozmąconym białkiem, posypać tartym serem, pokroić na paski o szerokości 2 cm, długości 12 cm.
- Piec w dobrze nagrzanym piekarniku na jasnozłoty kolor około 10 – 15 minut.
- Paluszki kruche podawać zarówno do zup kremowych, czystych i innych.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]