Paszteciki półfrancuskie z mózgiem
Paszteciki półfrancuskie z mózgiem. (Zamiast mózgu można też dać nadzienie z pieczarek, z borowików, z mięsa, z ryby lub z drobiu w sosie beszamelowym.) Chcesz przygotować paszteciki z mózgiem z ciasta półfrancuskiego? Bardzo smaczne i efektowne. Jeśli jednak chcesz uprościć pracę, możesz je zawinąć, jak tradycyjne paszteciki.
– 1 godz, – 8 porcji.
Składniki:
Ciasto:
- ¼ kg mąki pszennej,
- 20 dag masła lub margaryny,
- ½ jaja,
- 2 żółtka,
- 10 dag śmietany (5 łyżek),
- ½ jaja do posmarowania ciasta,
Nadzienie:
- 40 dag mózgu,
- 4 dag tłuszczu,
- 5 dag cebuli,
- sól, pieprz,
- 1 jajo,
- 3 łyżki śmietany,
Przygotowanie:
- Przyrządzić ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, następnie posiekać z masłem, dodać ½ jaja, surowe żółtka, szczyptę soli, śmietanę.
- Wszystkie składniki starannie połączyć.
- Ciasto położyć przykryte w chłodnym pomieszczeniu na 12 godzin.
- Przyrządzić nadzienie z mózgu (Kruche babeczki z mózgiem).
- Rozwałkować ciasto na grubość ½ cm, najpierw wykrawać krążki o średnicy 6—7 cm foremką lub szklanką o ostrym brzegu.
- Połowę krążków posmarować białkiem na całej powierzchni.
- Z reszty krążków później wykroić środki mniejszą powierzchnią lub kieliszkiem do wina.
- Pozostałe obrączki nakładać na krążki, lekko przycisnąć, posmarować rozmąconym jajem.
- Piec w gorącym piekarniku około 15 minut.
- Gdy wyrosną i zrumienią się – wyjmować.
- Na gorące paszteciki półfrancuskie nakładać na koniec nadzienie i zaraz podawać jako przekąskę lub jako dodatek do zup.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
