KolacjaMięso - potrawyPrzystawkiŚniadanie

Pasztety

Pasztety –

Pasztet jest to potrawa przygotowywana z mięs gotowanych, pieczonych oraz surowych, z podrobów, dziczyzny, drobiu, z dodatkiem grzybów, soi, sera, ujednolicona poprzez mielenie.


przygotowanie pasztetu

  1. Pasztet jest to potrawa przygotowywana z mięs gotowanych, pieczonych oraz surowych, z podrobów, dziczyzny, drobiu, z dodatkiem grzybów, soi, sera, ujednolicona poprzez mielenie.
  2. Pasztety doprawia się przyprawami: imbirem, pieprzem, gałką muszkatołową, solą, zagęszczone rozmoczoną bułką, bułką tartą i mąką.
    Zapieka się go w foremkach pasztetowych, w piekarniku lub w kąpieli wodnej.
  3. Podaje się go jako przystawkę, z dodatkiem sosów, chrzanu, marynowanej papryki czy też kiszonych ogórków.
Przepisy na pasztety współczesne powstały przede wszystkim we Francji w XVI wieku, potem pasztetnicy działali na wszystkich europejskich dworach królewskich i magnackich.
pasztet-w-piekarniku
Zapiekanie pasztetu w piekarniku.
Kilka przepisów na pasztet

Przygotowanie Pasztetów:

upieczony pasztet
Pieczenie pasztetu.
  1. Pasztet musi zawierać przede wszystkim odpowiednią ilość tłuszczu – około 20—25% mięsa przeznaczonego na pasztet to powinien być tłusty boczek albo podgardle.
  2. Inaczej nie będzie się dobrze dawał rozsmarowywać.
  3. Aby pasztet miał charakterystyczny smak powinien mieć odpowiedni dodatek wątroby: wieprzowej, wołowej lub drobiowej (oczywiście nadaje się również wątróbka z innych zwierząt, podano najpopularniejsze).
  4. Trzeba jej dodać około ¼ masy mięsnej.
  5. Do pasztetu należy koniecznie dodać odpowiednią ilość jaj.
  6. Jest to około 10% masy mięsnej (2 duże jaja na każdy kilogram).
  7. Nasz pasztet nie będzie suchy. Nie rozpadnie się na kawałki.
  8. Dlatego musi mieć w swoim składzie odpowiednią ilość namoczonej bułki (czerstwa lub tarta), albo mąki.
  9. Gotowy pasztet można zalać żelatyną, gdyż wtedy można go dłużej przechowywać w lodówce, a żelatyna dodaje mu specyficznego smaku.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x