Dania główneMięso - potrawyObiadPRZEPISY

Pieczeń wieprzowa

Pieczeń wieprzowa.

Pierw­szą czyn­no­ścią przy przy­go­to­wa­niu mię­snego da­nia, jaką powinniśmy wykonać, po­winno być wpierw do­kładne, ale szyb­kie opłu­ka­nie mięsa pod kra­nem. Nie na­leży bowiem mięsa długo mo­czyć, ani płu­kać go w ma­łych ka­wał­kach (roz­drob­nio­nego już wcze­śniej na por­cje, czy po­kro­jo­nego na gu­lasz), oraz wy­try­bo­wa­nego (po­zba­wio­nego ko­ści). Jeśli mięso jest za­bru­dzone, na­leży po­wierzch­nię mięsa lekko ze­skro­bać no­żem, na­stęp­nie opłu­kać. Dłuż­sze my­cie, albo mo­cze­nie po­zba­wia mięso cech od­żyw­czych mięsa – białka, soli mi­ne­ral­nych i ewen­tu­al­nie wi­ta­min. Po opłu­ka­niu natomiast mięso na­leży osą­czyć i osu­szyć, naj­le­piej pa­pie­ro­wym ręcz­ni­kiem. 


Skład­niki:

  • 70 dag chu­dej wie­przo­winy z ko­ścią (szynki, ło­patki),
  • 4 dag tłusz­czu,
  • 1 dag mąki,
  • 8 dag ce­buli,
  • 1 dag kminku,
  • sól,

Pieczeń wieprzowa – przy­go­to­wa­nie:

  1. Mięso naj­pierw opłu­kać, osą­czyć, osą­czyć i ra­zem z ko­ścią opró­szyć solą, mąką, osma­żyć na sil­nie roz­grza­nym tłusz­czu.
  2. Póź­niej prze­ło­żyć na bryt­fannę o od­po­wied­niej wiel­ko­ści, do­dać tłuszcz ze sma­że­nia, ob­raną, po­kro­joną w pla­stry ce­bulę, po­sy­pać kmin­kiem, skro­pić wodą.
  3. Wsta­wić do śred­nio go­rą­cego pie­kar­nika.
  4. Piec, czę­sto po­le­wa­jąc so­sem.
  5. Wy­pa­ro­wany sos uzu­peł­niać wodą.
  6. Gdy mięso jest mięk­kie, po­kroić go w cien­kie, sko­śne pla­stry w po­przek włó­kien.
  7. Na ko­niec uło­żyć na pół­mi­sku, po­lać so­sem.
  8. Po­da­wać z ziem­nia­kami, ka­pu­stą ki­szoną, cu­krową, czer­woną za­sma­żaną, bu­racz­kami, ogór­kiem ki­szo­nym.

0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
  yasr-loader

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest


0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x